Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Stezka údolím Lužnice Toulavou aneb splněný sen milovníka pěší turistiky

PR článek

Jižní Čechy jsou studnicí nekonečných možností výletů do přírody, za památkami nebo za zážitky. Vyhlídky, zámky i rybníky kam se otočíte, stačí si jen vybrat. Ve chvíli, kdy ale chcete vyrazit na delší výlet, vidět více z té jihočeské krásy během jednoho nebo pár dní, začíná velké systematické plánování. Pokud si během procesu plánování kladete následující otázky : “ Pojedeme autem nebo vlakem? Kam se všude podíváme? Kde budeme spát? Kde se dobře najíme? “, zbystřete. Někdo už za vás totiž tohle všechno vymyslel a pospojoval. Výlet budiž připraven - vyrážíme do malebného údolí řeky Lužnice.

Pěší Stezka údolím Lužnice Toulavou byla minulý rok slavnostně zařazena na seznam nejlepších stezek Evropy Leading Quality Trails Best of Europe - a to zaslouženě. Je to 55 kilometrů dlouhá stezka podél řeky, na které, kromě procházení městy Sezimovo Ústí, Bechyně a Tábor, skoro nepotkáte silnici. Je rozdělena na 4 etapy různých podobných délek a je možné ji projít pěkně celou během čtyř dní, nebo se vydat na každý úsek zvlášť. O dokonalé trasování, označování i nabídku služeb kolem stezky se zasloužil Klub českých turistů ve spolupráci s destinační oblastí Toulava. Mysleli nejen na to, kudy půjdete, a kde se po cestě můžete občerstvit, ale i na přepravu zavazadel nebo možnosti ubytování.

Etapa 1: Planá - Tábor - 13 km

Začátek stezky najdete v Plané nad Lužnicí na náplavce pod restaurací Lužnice. První etapu lze popsat jako pěknou cestu z města do města. Příjemná procházka přes Sezimovo Ústí do Tábora vás pomalu seznámí s údolím Lužnice. Těsně před Táborem nezapomeňte vystoupat na rozhlednu Hýlačka, která nabídne krásný výhled na celé Táborsko z výšky 25 metrů.

Ať už do Tábora dorazíte v poledne nebo navečer, ušetřete si na něj spoustu času. Zážitek totiž nebude dokonalý, dokud si opravdu nevychutnáte místní Muzeum čokolády a marcipánu. Dokud si nedáte espresso tonic v Kafe Knihy Jednota a nezažijete vinné párování s těmi nejlahodnějšími pokrmy z lokálních surovin z Vinného baru Thir.

Etapa 2: Tábor - Lužničanka - 12 km
Pokud jste milovníky výhledů, druhou etapu stezky odstartujte na náměstí na kostelní věži Děkanského kostela Proměnění Páně na hoře Tábor. Pan Kroužek, kterého potkáte po vystoupání dvou set schodů, vám poutavě popíše výhled do širokého okolí. Má tu dokonce rozsáhlou sbírku starých mincí, známek a pohledů. Potom už vás stezka povede pomalu pryč z města.

Nyní naberte síly, osvěžte se u Eleonořina pramene a přijměte výzvu v podobě pořádného adrenalinového zážitku. Na skalní věži Jelení skok nebo v Modrém lomu na druhém břehu řeky si můžete vyzkoušet skalní lezení pod vedením zkušených horolezců. Zážitek si stačí předem objednat na webu Toulavy. Za odměnu se potom zastavte v restauraci Harrachovka kousek od Modrého lomu na pořádný katův šleh s hranolky nebo nefalšovaný zmrzlinový pohár se šlehačkou. Na zbytku trasy přes řeku zahlédnete několik starobylých mlýnů. A pokud jste někde viděli známý obrázek dřevěné visuté lávky na skále - tak přesně na konci tohoto úseku se po jedné takové projdete.


 

Etapa 3: Lužničanka - Bechyně - 15 km
Heslo pro třetí etapu stezky Lužnice zní: dechberoucí příroda. Pomyslnou vstupní bránu etapy tvoří fotogenický Stádlecký most, který se nyní bohužel až do listopadu opravuje - dá se ale obejít, takže opravy váš výlet neohrozí. Další místo podél Lužnice, na které už nikdy nezapomenete, je vyhlídka u kostela Panny Marie nad Dobronicemi. Tráva je tu tak nějak zelenější a vzduch lehčí. Dalo by se tu sedět a hledět do údolí klidně i hodiny. Pokud se ale rozhodnete v cestě pokračovat, brzy dorazíte do Bechyně. Tady vás přivítá ikonický most Duha tvořící symetrický kulatý obrazec odrazem na vodní hladině řeky.

V Bechyni si vaši pozornost zaslouží tři vyhlídky - na most, na klášter a na zámek. Požitek z vyhlížení můžete umocnit třeba tím, že na ně vyrazíte na východ nebo na západ sluníčka.

Etapa 4: Bechyně - Týn nad Vltavou - 15 km

Za Bechyní vede trasa stezky dále hlubokým údolím kolem krásných skal. Hned za městem se také nachází další visutá lávka na skále nebo via ferrata na opačném břehu řeky. Po pár dalších kilometrech vás čeká pohádkový zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí. Citlivě zrekonstruovaný růžový zámeček je veřejnosti pořád málo známý. Kdo ho ale uvidí, hned se do něj zamiluje. A když né do něj, tak do romantického jezírka nebo skvostných a opečovávaných zahrad v jeho areálu.
 

Od zámku do úplného cíle stezky - Týna nad Vltavou - se můžete vydat pěšky ale také lodí. S Lužnicí se tak rozloučíte z paluby výletní lodě a na její soutok s Vltavou se podíváte z úplně jiné perspektivy.  Pro ty, co zvolí pěší zakončení stezky, vede trasa kolem soutoku řek a přes rozhlednu Semenec pěkně až do Týna. 
 

Na webových stránkách www.toulava.cz/stezkaluznice najdete pečlivě sepsané informace o každém úseku - popis trasy, dopravy na jednotlivá místa, možnosti ubytování, občerstvení nebo přepravy zavazadel - vše přehledně na jednom místě. Na facebookovém nebo instagramovém profilu turistické oblasti Toulava @toulava můžete vysledovat tipy na ty nejkrásnější místa stezky Lužnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky údolí, Lužnice, vyhlídka, výlet, zámek, Bechyně, Jihočeský kraj, Tábor, Toulava, plánování, skála, krása

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stezka údolím Lužnice Toulavou aneb splněný sen milovníka pěší turistiky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.