Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jankovském potoku na Vysočině byla nalezena kriticky ohrožená mihule potoční

Na začátku září se na Vysočině uskutečnil průzkum, a to na dvou přítocích Jankovského potoka, na Hejnickém a Kladinském potoce. V něm se sledoval výskyt mihule potoční, což je jeden z nejvzácnějších vodních obratlovců, jedná se o kriticky ohrožený zvláště chráněný druh. A určitě je důvod k radosti.

Jak odborníci zjistili, minule potoční se v našem kraji opravdu vyskytuje. Jedním místem výskytu je Jankovský potok. Potvrzení výskytu mihule potoční na Hejnickém potoce je velmi radostným zjištěním, údaje o výskytu tohoto kriticky ohroženého druhy byly staré více než 40 let,“ sdělila Martina Kratochvílová z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.

Hejnický potok pramení v přírodní památce Hajnice, po opuštění tohoto území směřuje přes obec Ústí k Hejnickému rybníku (na některých mapách Oplazský rybník). „Proloveny byly čtyři úseky v délce cca 100 metrů, první byl pár metrů nad Hejnickým rybníkem, poslední byl pod přírodní památkou (pod silnicí Branišov–Šimanov). Mihule byly zjištěny ve dvou úsecích, a to v počtu až 4 a 7 larev - minoh. Poslední zkoumaný úsek pod přírodní památkou není ještě dostatečně morfologicky vyvinutý a z důvodu absence náplav není proto pro mihuli vhodný. Na Kladinském potoce se výskyt mihule potoční nepotvrdil,“ doplnila Martina Kratochvílová.

V České republice tento druh v současnosti obývá hlavně drobné toky náležící k pstruhovému pásmu v horských a podhorských polohách hraničních pohoří a Českomoravské vrchoviny. Protože je mihule vázána na čisté vody s vyšším obsahem rozpuštěného kyslíku, je označována jako bioindikační druh čistoty vody. „Dalším nezbytným faktorem pro její dlouhodobý výskyt je přítomnost bahnitopísčitých náplavů, které se vytváří dlouhodobou sedimentací v proudových stínech meandrů a které je nutné ponechávat v korytě," jmenuje Kratochvílová. 

Tření mihule potoční probíhá na jaře, a to pouze jedenkrát za život. Samice v tomto období klade na písčité až štěrkovité dno jikry, z nichž se líhnou larvy – minohy. Ty žijí skrytě v písčitých až bahnitých nánosech, živí se detritem (jakákoli forma neživé organické hmoty, včetně různých rostlinných tkání) a organickými usazeninami. Minohy se po 3–4 letech mění v dospělou mihuli. Během vývoje v dospělce zakrňuje trávicí trakt, v dospělosti již žádnou potravu nepřijímá. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto rybarskyrozcestnik.cz

Štítky mihule potoční, výskyt, Jankovský rybník, Jankovský potok, potok, Kraj Vysočina, přírodní památka, rybník, Hajnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jankovském potoku na Vysočině byla nalezena kriticky ohrožená mihule potoční | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.