Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Program Evropského týdnu mobility bude hodně nabitý. Bude se slavit i 111 let MHD v Jihlavě

Jihlavu od 16. do 22. září ovládnou akce s tematikou udržitelné mobility, letos navíc s víkendovou oslavou 111 let od vzniku MHD v Jihlavě. Týden začne na Masarykově náměstí ve středu 16. září Jihlavským dnem zdraví, chybět nebudou ani cyklojízdy nebo branný závod. V pátek 18. září se navíc slavnostně otevře zrekonstruované dětské dopravní hřiště.

Po Dni otevřených památek a dožínkách přichází další tradiční zářijová akce – Evropský týden mobility (dále ETM). Akce, při které statutární město Jihlava spolupracuje s organizacemi zaměřenými na zdravý životní styl a udržitelnou mobilitu. Kompletní program ETM najdete zde.  V sobotu a v neděli 19. a 20. září se mohou návštěvníci těšit na přehlídku historických vozů MHD i nově nakoupených trolejbusů a autobusů Dopravním podnikem Jihlava nebo např. představení nové trasy linky C až ke Kauflandu. Program oslav 111 let MHD najdete zde.

Baseball, slaňování, lyžování v létě a branný závod

„Letošní rok bude ETM opravdu nabitý zajímavými akcemi od těch nejpovolanějších. Město při něm totiž spolupracuje s místními spolky a organizacemi, které se věnují zdraví, sportu i udržitelné mobilitě. Například s Baseballovým klubem Ježci Jihlava připraví nafukovací odpaliště pro celodenní sportovní program, se střední školou Trivis uspořádá již druhý ročník úspěšného Branného závodu a díky aktivitě spolku Lyžařské Jihlavsko, si budou návštěvníci moci zkusit třeba i jízdu na kolečkových lyžích,“ zve primátorka města Karolína Koubová, která je zároveň političkou zastupující Projekt Zdravé město (PZM), který celotýdenní akci spolupořádá a koordinuje.

Nebudou chybět ani kreativní dílny pro děti, možnost ochutnávek zdravých svačin a zeleninových jídel nebo tradiční slaňování hradeb u Parku Gustava Mahlera s VŠPJ. „Všechny partnery snad ani nelze na jedno posezení vyjmenovat,“ doplnila primátorka.

První den týdne bude zaměřen na kontrolu vlastního zdraví, a to ve středu 16. září při Jihlavském dni zdraví, kdy na Masarykově náměstí vyrostou stánky různých partnerů z oblasti zdravotnictví. „Bude zde například velký testovací stan Státního zdravotního ústavu, kde bude možné nechat si otestovat základní zdravotní parametry. Přítomni ale budou k představení své práce i zástupci Psychiatrické nemocnice Jihlava a Centra duševního zdraví,“ doplnila Alice Jandejsková, koordinátorka PZM a MA21.

Den bez aut a MHD zdarma

Dnem bez aut se opět stane 22. září, kdy v Jihlavě začne druhý ročník akce Pěšky do školy. Té se v loňském roce zúčastnilo více než 800 žáků jihlavských základních i mateřských školek. Akce má motivovat děti i rodiče k využívání zdravé a ekologicky šetrné dopravy do školy – tedy pěší chůzi společně se spolužáky nebo rodiči. „Pokud to epidemiologické podmínky dovolí, rádi bychom kampaň zahájili setkáním žáků na Masarykově náměstí, odkud by se poté vydali pěšky do svých škol,“ doplnila Jandejsková.

Celý týden mobilty bude uzavírat v úterý 22. září cyklojízda, která vyjede z Masarykova náměstí v 17:00 a vydá se do jihlavských ulic za doprovodu Městské policie a Hitrádia Vysočina. Cyklojízda bude doplněna soutěží o nejlépe vyzdobené jízdní kolo.

Letos se prodlouží také jízdné zdarma v jihlavské MHD, a to z jednoho na dva dny. Cestující nebudou potřebovat jízdenky ani Jihlavské karty do trolejbusů a autobusů v sobotu a v neděli 19. a 20. září.

111 let MHD v Jihlavě

Letošní ETM bude výjimečný také oslavou 111 let MHD v Jihlavě. Na Masarykově náměstí se v sobotu a v neděli společně sejdou asi dvě desítky historických i nejmodernějších vozidel MHD, a to jak plynových autobusů a nových trolejbusů ale také jejich parciálních bateriových příbuzných.

„Největším lákadlem budou takzvané retro jízdy z Masarykova náměstí, při kterých se každých 5 minut vydají na okružní cestu po městě vozy zapůjčené z Národního technického muzea v Brně nebo z dopravních podniků v Brně, ve Zlíně a Pardubicích. Budou zde zastoupeny všechny vozy, které v Jihlavě jezdily od padesátých let minulého století,“ uvedl předseda představenstva Dopravního podniku Jihlava Radim Rovner.

Kromě historických vozů si mohou návštěvníci prohlédnout také výstavu v Muzeu Vysočiny, která nabídne unikátní historické fotografie staré víc než sto let. Mimo jiných zde budou i fotky první jihlavské tramvaje z roku 1909. A kdo by se chtěl o historii jihlavské hromadné dopravy dozvědět ještě více, může si zakoupit novou publikaci o historii MHD od roku 2010 do roku 2020, a to buďto samostatně, nebo spolu s publikací z roku 2009, kde je shrnuta historie celého předchozího století.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, městská hromadná doprava, slavnost, zdraví, cyklojízda, historie, Evropský týden mobility, Gustav Mahler, Karolína Koubová, Kaufland, Brno, Národní technické muzeum v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Program Evropského týdnu mobility bude hodně nabitý. Bude se slavit i 111 let MHD v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.