Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Vysočině táhne příroda i opravené památky. Například Roštejn zažívá rekordní návštěvnost

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Žďárské vrchy letos zaznamenala vyšší zájem turistů než v minulých letech. Potvrdili to i majitelé ubytovacích kapacit včetně kempů. Rekordní návštěvnost má letos na Vysočině i hrad Roštejn na Jihlavsku, který byl nedávno rozsáhle rekonstruován.

Podle ředitele Správy CHKO Václava Hlaváče je nárůst evidentní, ale nezpůsobuje větší problémy, nikde se netvoří fronty a lokalita netrpí útoky vandalů. Lidé jen ve větší míře porušují zákazy vjíždění aut mimo veřejné cesty. "To je samozřejmě v CHKO zakázané. Pokud to lidé udělají z nevědomosti a chovají se slušně, snažíme se to alespoň napoprvé řešit domluvou, ale nějaké pokuty už také padly," řekl Hlaváč. Záměrné poškozování chráněné oblasti ani při zvýšeném pohybu lidí podle něho CHKO neregistruje.

"Zvýšená návštěvnost je celkem evidentní, začala se projevovat už na jaře. Hned jak začala opatření omezující cestování (do zahraničí), návštěvnost ve Žďárských vrších narostla velmi výrazně a v podstatě zvýšená návštěvnost pokračuje do současnosti," řekl Hlaváč.

Odhadnout množství všech turistů v CHKO není snadné. Přesně se evidují jen v Národní přírodní rezervaci Ransko a na vrcholu Devět skal. V Ransku se podle Hlaváče koncentruje návštěvnost především do doby květu bledulí. Loni tam přišlo nebo přijelo na kole 22 tisíc lidí. Na nejvyšší vrchol Žďárských vrchů Devět skal v nadmořské výšce 836 metrů přišlo loni 74 tisíc turistů. Letošní návštěvnost ještě není vyhodnocena, ale podle odhadů bude asi o 30 procent vyšší, řekl Hlaváč.

O Žďárské vrchy mají větší zájem i lidé, kteří se rozhodli využít slevu na ubytování poskytovanou letos jako podporu turismu Krajem Vysočina. Už dřív to uvedl ve své tiskové zprávě.

Na Roštejně letos skončila několikaletá rekonstrukce za asi 73 milionů korun. Opravené části se otevíraly postupně, nové expozice byly zpřístupněny už v roce 2018 a 2019. Hravá expozice věnovaná přírodě byla zpočátku návštěvnické sezony ochuzená o některé dotykové části. Odstraněné byly kvůli obavě z šíření koronaviru. Podle kastelánky Kateřiny Rozinkové už se do expozice vrátily, dbá se ale na jejich pravidelnou dezinfekci.

Před rekonstrukcí byla celoroční návštěvnost hradu asi 35 tisíc lidí. Letos jen v červenci dorazilo podle Rozinkové 18 500 návštěvníků. "Je to největší měsíční návštěvnost za posledních nejméně deset let," řekla. K 19. srpnu už byla prázdninová návštěvnost hradu přes 30 tisíc lidí.

Roštejn je v majetku Kraje Vysočina, který přes prázdniny návštěvnost svých památek či muzeí podpořil snížením vstupného na 20 korun. Výpadek tržeb objektů kompenzuje z vlastního rozpočtu. Za červenec vydal asi 1,9 milionu korun.

Foto kudyznudy.cz | Zdroj ČTK

Štítky turistika, koronavirus, CHKO, Žďársko, Roštejn, Kraj Vysočina, chráněná krajinná oblast, hrad, okres Jihlava, Ransko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině táhne příroda i opravené památky. Například Roštejn zažívá rekordní návštěvnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.