Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Lidé v Jihlavě mohou posedět na lavičce Václava Havla. Město ji dostalo darem

Jihlava má od pátku 21. srpna lavičku Václava Havla. Je umístěna nedaleko centra Jihlavy, a to v parku u kina Dukla. Město ji dostalo darem a uvedené místo vybralo podle primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) proto, že je přirozeným místem setkávání. Obklopují ho totiž střední školy a kulturní instituce.

Krajská Jihlava není zdaleka jediným městem, které má tato dvě křesla a stolek s lípou uprostřed. Symbol dialogu a svobodného setkávání stojí už téměř na 40 místech.  

Václava Havla je podle Karolíny Koubové nutné připomínat jako mimořádnou osobnost, jejíž význam přesahoval hranice České republiky, respektive Československa. „V současné době si nemyslím, že bychom někoho takového měli," řekla při pátečním slavnostním odhalení Karolína Koubová. O umístění památníku v podobě lavičky současné vedení radnice uvažovalo. „V záplavě věcí, které musíme řešit, jsme o tom sice mluvili, ale nedostali jsme se k tomu, abychom ten nápad opravdu začali realizovat. Takže to, že se ozvali občané, nás velmi překvapilo, velmi potěšilo. Je to velký dar, lavička stojí 250 tisíc korun," řekla Koubová. Další dárkyně se přímo na místě rozhodla věnovat na údržbu lavičky 10 tisíc korun.

Za myšlenkou umístění lavičky i za iniciací peněžního daru stojí jihlavská studentka Eva Pospíšilová. Magistrát pomáhal vyjednat dohodu s Nadací Vize 97 Dagmar a Václava Havlových, která umístění památníku schválila. Nadace potvrdila, že lavička umístěná v Jihlavě je už 38. na světě.

Dialog, schopnost komunikace a naslouchání, což památník znázorňuje, je podle jihlavské radní pro kulturu Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou) stále potřebnou součástí společnosti. Zdůraznila ji ve vztahu k současnému dětí v Bělorusku po zmanipulovaných prezidentských volbách, i k dění v Československu v roce 1968. Že odhalení lavičky Václava Havla připadlo v Jihlavě na 52. výročí okupace republiky vojsky varšavské smlouvy, podle ní ale nebyl záměr. „Lavička odkazuje také ke svobodě, k otevřené společnosti a její schopnosti si svobodu hlídat. V osobě Václava Havla je to pro mě také cesta ke svobodě, která vede skrze dialog a ne skrze zbraně. V žádném případě to ale nevidím, jako kult osobnosti, jak někdy také slyším," řekla Silvie Čermáková.

Se vzpomínkou na Václava Havla ke kinu Dukla přišla také herečka Horáckého divadla Lenka Schreiberová, která se s ním setkala přímo v divadle. Přečetla úryvek z jeho Moci bezmocných. Mezi asi dvěma sty přítomných byl i předseda senátu a zastupitel Kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS).

Budování Laviček Václava Havla je celosvětovým projektem, který inicioval velvyslanec ČR v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Záměrem projektu je vytvoření sítě míst ve veřejném prostoru, jež mohou přispět k setkávání a vedení skutečného dialogu - míst, kde bude možné diskutovat a přemýšlet v duchu ideálů a životních postojů Václava Havla. První lavička byla instalována v říjnu 2013 v kampusu Georgetownské univerzity ve Washingtonu.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj ČTK

Štítky Václav Havel, Jihlava, lavička, Karolína Koubová, památník, Česko, Československo, Silvie Čermáková, Miloš Vystrčil, Bořek Šípek, Petr Gandalovič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lidé v Jihlavě mohou posedět na lavičce Václava Havla. Město ji dostalo darem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.