<

Aktuálně

Zemřel Jaroslav Nácovský, významná osobnost požární ochrany na Havlíčkobrodsku více...

Muž na nádraží se zhroutil a začal silně krvácet. Strážníci mu poskytli první pomoc více...

FOTO: Na náměstí v Jihlavě je vánoční strom, svítící ježci na lampách zatím chybí více...

Dálnice na Brno byla ráno uzavřená, nyní se jezdí levým pruhem. Hořel tam návěs více...

První sníh letošní zimy. Jihlavsko zažilo dnes dopoledne sněhovou vánici více...

Kontroly odhalují, že téměř třetina nebalených zmrzlin nesplňuje hygienické limity

Autoři | Foto pixabay.com

Během letních měsíců se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SPZI) zaměřuje také na kontroly kopečkové a točené zmrzliny nebo ledů do nápojů. Kontroly probíhaly zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

Inspekce zjistila, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané výrobní postupy ani limity pro přítomnost bakterií. „Doposud inspektoři vyhodnotili 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, z nichž 19 nesplnilo hygienické limity,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Laboratorní rozbory v těchto případech odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

O něco hůř skončily vzorky ledů do nápojů. Z jednadvaceti vzorků devět (cca 43 procent) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. „Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií,“ komentoval Kopřiva.

Kontroly tak ukazují, že mnoho provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů. Provozovatelům, u kterých došlo k pochybení, byla nařízena sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří.

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky kontroly, potravinářská inspekce, zmrzlina, léto, SPZI, Státní potravinářská inspekce, bakterie

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.