Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Pyžamo, nebo „naostro“? Nahota zlepšuje kvalitu spánku a snižuje stres

Co člověk, to jiné zvyklosti, co se spaní týče. Podle aktuální ankety společnosti Trenýrkárna.cz spí 28 % respondentů ve spodním prádle a 13 % bez oblečení. Jak se ukázalo, s nižším věkem se chuť spát bez pyžama zvyšuje.

To potvrzuje i nedávný průzkum jedné americké společnosti vyrábějící matrace, podle kterého je mezi mileniály až 65 % těch, kteří spí rádi v rouše Evině či Adamově. Spát „naostro“ je podle dotazovaných pohodlnější a přirozenější, navíc se tak zvyšuje šance na noční romantiku.

Nahota zvyšuje kvalitu spánku

Podle odborníků noční nahota nebo polonahota zvyšuje sebevědomí a snižuje stres. Spánek bez pyžama má ale především vliv na jeho kvalitu. Zahalením těla se totiž zvyšuje tělesná teplota, takže se v oblečení může zbytečně přehřívat, co způsobuje i častější probouzení během noci a mělčí spánek. Nahota naopak pomáhá s nastavením ideální teploty. Což je také jeden z důvodů, proč by měl být takový spánek kvalitnější, hlubší a delší.

Je třeba dodat, že je samozřejmě důležité přihlédnout i k dalším faktorům, které mají vliv na kvalitu spánku, jako je matrace, postel nebo světlo a teplota v místnosti.

Na spaní je nejlepší len, bavlna nebo hedvábí 

Podle ankety Trenýrkárna.cz na noc stále volí pyžamo nebo noční košili více než 60 % respondentů.

Na kvalitu spánku pak zde mají zásadní vliv i zvolené látky v nichž nejen spíme, ale které si na spaní vybíráme. „Nejpohodlnějšími materiály jsou len, bavlna a hedvábí, ty se hodí jak na povlečení, tak na spodní prádlo nebo lehké noční košilky či trička,“ říká Adam Rožánek, zástupce značky Styx, která vyrábí spodní prádlo.

Jak nejčastěji spíte?

Celkem hlasovalo115 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky spánek, oblečení, pyžamo, anketa, spodní prádlo, stres

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Pyžamo, nebo „naostro“? Nahota zlepšuje kvalitu spánku a snižuje stres | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.