Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řada mobilních aplikací je nebezpečná. Které byste z telefonu měli raději smazat?

Máte přehled o všech aplikacích, které máte ve svém mobilním telefonu? Podle odborníků je řada z nich nebezpečná, a pro jejich nedůvěryhodnost bychom je raději měli odinstalovat.

K tomu je podle IT odborníků dobré, abychom si před stažením nějaké aplikace přečetli komentáře uživatelů a k tomu si ve vyhledávači prověřili, zda média nevydala o dané aplikaci nějakou negativní zprávu.

Na které aplikace raději zapomenout?

1. TikTok

Důvod? Aplikace shromažďuje tuny uživatelských dat. Ačkoli to nemusí být škodlivé, uživatelé by měli být alespoň opatrní a zeptat se sami sebe, zda aplikace pro sociální média musí mít přístup k informacím, jako jsou vaše hardwarové ID, využití paměti, aplikace nainstalované v telefonu, vaše IP adresa nebo vaše naposledy používané přístupové body WiFi.

2. Aplikace, které kradou vaše přihlašovací údaje pro Facebook

Těch je bohužel celá řada. IT odborníci jich objevili minimálně 25 a spolupracovali s Googlem, aby je ze své nabídky odstranil. Pokud je ale ještě máte v telefonu, rychle je vymažte. Jedná se opravdu o dlouhý seznam aplikací jako Super Wallpapers Flashlight, Padenatef, Wallpaper Level, Contour Level Wallpaper, iPlayer & iWallpaper, Video Maker, Color Wallpapers, Pedometer, Powerful Flashlight, Super Bright Flashlight, Super Flashlight, Solitaire Game, Accurate Scanning of QR Code, Classic Card Game, Junk File Cleaning, Synthetic Z, File Manager, Composite Z, Screenshot Caputre, Daily Horoscope Wallpapers, Wuxia Reader, Plus Weather, Anime Live Wallpaper, iHealth Step Counter a Com.tqyapp.fiction.

3. Facebook

Pro mnohé uživatele možná překvapivé. Věřte ale, že Facebook nadále porušuje soukromí téměř neustále, ale samotná společnost také shromažďuje data uživatelů, aby vytvořila profil pro inzerenty. Aplikace Facebooku umožňuje pořizovat fotografie a videa, nahrávat zvuk, přidávat a mazat kontakty, číst texty a kalendář a další.

Aplikace také neustále běží na pozadí a zasílá vám nepříjemná oznámení, která vyčerpávají vaši baterii a datové limity.

4. Angry Birds

Tato hra má špatnou pověst od chvíle, kdy bývalý agent Edward Snowden vynesl tajné informace, včetně těch o této populární hře. Reklamní platforma skrytá v kódu hry umožnila společnosti zacílit reklamy na její uživatele a tato data byla zcela viditelná. To znamenalo, že citlivá data, jako jsou telefonní čísla, seznamy hovorů, poloha, politické informace a dokonce i informace o sexuální orientaci uživatelů, byla veřejná a dostupná vládním agenturám i mimo ně.

Tímto výčet nekončí 

Nedůvěryhodných aplikací je ale opravdu hodně. Do svého dlouhého seznamu vepsali IT odborníci řadu dalších nebezpečných informací. Z mobilu byste tedy měli vymazat ještě minimálně aplikace jako IPVanish VPN, Memory Cleaner, 4 GB RAM Memory Booster, CamScanner nebo třeba Randonautica.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj tech.instory.cz

Štítky aplikace, IT, mobil, Facebook, TikTok, Google, mobilní aplikace, Edward Snowden, Angry Birds, File Manager

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada mobilních aplikací je nebezpečná. Které byste z telefonu měli raději smazat? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.