Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé si stáhli 100 tisíc poukazů na lázně, uplatnili jich zatím 1218

Češi si k dnešnímu dni stáhli zhruba 100 tisíc poukazů na státní příspěvek na pobyt v lázních. Uplatnili jich zatím 1218, dalších 15 430 poukazů je spjato s konkrétními rezervacemi. Novinářům to za odbor komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR) sdělil Vilém Frček. Do programu se zapojilo přes 80 procent firem podnikajících v lázeňství. V ČR jich působí zhruba devět desítek. Kapacity mnoha lázeňských domů jsou už plné, podle ministerstva mají volno především západočeské lázně.

Lázeňská zařízení jsou limitována počtem přijatých poukazů. Program COVID lázně, který má pomoci částečně zaplnit ztrátu kvůli výpadku zahraničních hostů, zatím nedostal notifikaci Evropské komise. Po jejím udělení se na programu bude vztahovat dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou mohou žadatelé čerpat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800 tisíc eur (asi 21,3 milionu Kč). Zatím se podniky musejí držet limitu 200 tisíc eur (asi 5,3 milionu Kč). Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) to představuje zhruba 1250 voucherů. „Apelujeme proto na Evropskou komisi, aby projekt notifikovala co možná nejrychleji, (...) jakmile notifikaci obdržíme, můžeme navýšit počty voucherů až na 5200 na jedny lázně," uvedla Klára Dostálová.

Mnohé lázně tak už zastavily přijímaní poukazů, kvůli zatím neudělené notifikaci se některé firmy do projektu vůbec nepřipojily. Ministerstvo chce podle náměstka pro řízení sekce regionálního rozvoje Davida Koppitze usilovat o výjimku pro cestovní ruch, aby podpora pro toto odvětví nebyla nijak limitována.

Program COVID lázně byl oficiálně spuštěn 1. července. Voucher na slevu 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur s platností od 1. července do 31. prosince si lidé mohou stáhnout na portálu Kudyznudy.cz nebo ho mohou vygenerovat přímo v lázeňských zařízeních.

Vláda na program vyčlenila miliardu korun 

Poukaz mohou využít lidé starší 18 let s trvalým pobytem v ČR, kteří jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění. Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc poukazů. Lidé nemohou sčítat voucher, který nabízejí například Karlovy Vary na podporu cestovního ruchu, a státní poukaz.

Lázně jsou jedním z nejvíce zasažených sektorů koronavirovou krizí. Hosté z ciziny v nich podle MMR tvořili až 44 procent. Podle ministerstva Češi zahraniční klienty, kterých lázně kvůli současné situaci mohou ztratit 170 tisíc až 200 tisíc, nedokážou nahradit. Záměrem programu proto mimo jiné je, naučit české cestovatele trávit v lázních vícedenní pobyty s čerpáním léčebných služeb. Poskytnutá podpora má navíc přispět k obnově celých regionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Lázně Aurora, Jan Přerovský

Štítky ČR, lázně, koronavirus, správa, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Evropská komise, Klára Dostálová, ANO 2011, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si stáhli 100 tisíc poukazů na lázně, uplatnili jich zatím 1218 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.