Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výborně! Jihlava a svazek obcí po osmi letech ukončily většinu sporů, vyřešit zbývá Hosov

Včerejším podpisem dohod ukončila Jihlava a Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) osmileté spory o vydání vodohospodářského majetku města. Jihlava ze svazku vystoupila na konci roku 2012. Své vodovody a kanalizace, včetně čistírny odpadních vod, by měla spravovat od příštího roku. Sporná zůstala otázka úpravny pitné vody v Hosově u Jihlavy, která patří do společného nedělitelného majetku.

„My jsme si řekli, že budeme dělat jeden krok za druhým. Teď jsme tři měsíce věnovali přípravě těchto dohod," prozradila předseda předsednictva svazu a starosta Telče Roman Fabeš. Předpokládá to, že se zástupci stran znovu sejdou a budou hledat řešení vztahů k úpravně vody, pokud to bude možné i mimosoudní.

Podle dohod dostane Jihlava kromě majetku vyplaceno od svazku 202 milionů korun. Dostane je poté, co krajský úřad potvrdí zastavení všech řízení týkajících se dřívějších sporů. Jihlavská primátorka Karolína Koubová předpokládá to, že tyto peníze město vloží do vodárenské infrastruktury. „Vždycky jsme o tom tak mluvili," řekla.

Dlouhých osm let trvají spory Jihlavy se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) o vodohospodářskou infrastrukturu. Jihlavští zastupitelé před chvílí na svém zasedání schválili dohodu. Pokud ji tento týden schválí také SVAK, začne místo...

Otevřené je podle primátorky zatím to, jestli část z těchto peněz dostane městská firma Služby města Jihlavy, která by nově měla městské vodovody a kanalizace provozovat. Uvedla také, že městský podnik kvůli tomu bude potřebovat asi 40 až 50 milionů korun, aby mohl najmout lidi a koupit techniku.

Vodohospodářskou síť v Jihlavě zatím provozuje jihlavská divize Vodárenské akciové společnosti (VAS). Dnešního podpisu dohod v Jihlavě se účastnil také předseda jejího představenstva Jindřich Král. VAS měla podle zveřejněné tiskové zprávy zájem s Jihlavou dál spolupracovat. Jihlavští zastupitelé ale tento týden dali přednost vlastní firmě. Král ale přiznal, že zatím není seznámený s filozofií města a že předpokládá další setkání s primátorkou.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky voda, SVAK, VAS, spor, Jihlava, kanalizace, Hosov, Roman Fabeš, Karolína Koubová, Telč, Vodárenská akciová společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výborně! Jihlava a svazek obcí po osmi letech ukončily většinu sporů, vyřešit zbývá Hosov | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.