Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavský osmiletý spor se chýlí ke konci. Zastupitelé schválili dohodu se SVAK

, aktualizováno 23. června 2020, 14:24

Dlouhých osm let trvají spory Jihlavy se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) o vodohospodářskou infrastrukturu. Jihlavští zastupitelé před chvílí na svém zasedání schválili dohodu. Pokud ji tento týden schválí také SVAK, začne místo soudů vzájemná spolupráce.

K ukončení sporů a k narovnání vztahů dojde od začátku roku 2021. Dohoda by se měla podepisovat ještě tento týden.

Zastupitelé města Jihlavy na svém dnešním zasedání, které se opět koná v aule Vysoké školy polytechnické, schválili dohodu o narovnání sporných práv, povinností a nároků vzniklých v souvislosti s vystoupením města z SVAK. Pro bylo 23 zastupitelů, s dohodou souhlasili také zastupitelé za KSČM nebo bývalý jihlavský primátor Rudolf Chloupek z ČSSD.

Zastupitelé za ANO s dohodou nesouhlasí. Podle jejich názoru je finanční příspěvek od SVAKu velmi nízký. „Město by si zasloužilo o stovky milionů korun víc,“ uvedl dnes zastupitel Jiří Pokorný (ANO). 

202 milionů korun pro Jihlavu

V rámci narovnání získá město Jihlava veškerý vodohospodářský majetek na svém území s výjimkou takzvaného společného nedělitelného majetku SVAK a jednorázový finanční příspěvek na obnovu vodohospodářského majetku a infrastruktury ve výši 202 mil. Kč. Nadále spornou zůstane už pouze otázka vlastnictví nedělitelného majetku - zejména úpravny vody Hosov.

„Nemůžeme si dovolit už déle čekat a dál se soudit, utíkají nám miliony korun,“ zamyslel se během jednání náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou!). Doplnil ho náměstek Petr Ryška (ODS): „Bez dohody a bez narovnání vztahů bychom nejenom nezískali peníze za vodu, ale nemohli bychom žádat ani o evropské dotace a tím bychom nemohli investovat do majetku.“

Podle zastupitele Miroslava Tomance (Fórum) získá město 190 kilometrů vodovodního potrubí, z čehož 57% je starší než 50 let a 165 kilometrů kanalizačních trubek, kde je 48% starších 50 let.

Novým provozovatelem budou Služby města Jihlavy

Vodárenskou infrastrukturu by měla provozovat společnost Služby města Jihlavy. Pro tuto společnost hlasovalo 29 z 37 přítomných zastupitelů. Proti byl pouze Miroslav Tomanec /Fórum/, který  představil zastupitelům, jak by restrukturalizoval společnost JVAK, aby mohla bez problémů provozovat vodohospodářský majetek Jihlavy. Primátorka Karolína Koubová i odpovědní pracovníci magistrátu ale upozornili na problémy společnosti a na to, že společnost JVAK byla založena a působila jako servisní organizace, která měla za úkol vybrat v koncesním řízení nového provozovatele vodárenského majetku.  

„Lepší by byl JVAK, ale bezpečnější jsou SMJ, i proto, aby odborníci chtěli pro Jihlavu pracovat. Raději totiž podepíší pracovní smlouvu se zavedenou firmou, kterou SMJ bezpochyby jsou,“ myslí si náměstek primátorky Vít Zeman. 

Historie sporu

Jihlava byla v roce 1993 jedním ze zakládajících členů SVAK. V roce 2009 zastupitelé rozhodli, že by město mělo z toho svazku odejít. Své členství ve SVAK Jihlava ukončila po jednoletém odkladu v roce 2012 a uložila zástupcům města ve SVAK navrhnout změnu stanov tak, aby garantovaly městu ochranu majetku a majetkových práv. V tuto chvíli však vznikl spor – zástupci města a SVAK nebyli schopni najít vzájemnou shodu. První soudní spor se otevřel v roce 2013.

Od té doby se počty sporných řízení a nejasností ohledně majetkoprávních vztahů a finančního vypořádání neustále zvyšovaly. Změna přišla až v roce 2019, kdy město zvolilo smírnou cestu za vzájemnou dohodou.

„Snahy o vzájemnou domluvu byly již dříve. Jenže pokud oběma stranám při vyjednávání chodí na stůl i další soudní oznámení, tak je těžké se uklidnit a s čistou hlavou si promluvit. Proto se město se SVAK dohodlo na memorandu, prostřednictvím kterého se všechny soudní spory na určitou dobu pozastavily. Bylo to prospěšné, protože se snaha dojít k vzájemné dohodě naplnila,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Kvůli změně právních kanceláří ve sporu o vodohospodářský majetek města před rokem rezignoval jeden z náměstků primátorky Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Ten také přestal podporovat radniční koalici. 

Mimořádné jihlavské zastupitelstvo: Koalici opustil lidovec Kalina, zatím má těsnou většinu

Radniční koalici v Jihlavě přestal podporovat lidovec Jaromír Kalina, který už ke konci června rezignoval na pozici náměstka primátorky kvůli změně právních kanceláří ve sporu o vodohospodářský majetek města. Zbývající dva zastupitelé za KDU-ČSL...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky SVAK, dohoda, voda, zastupitelstvo, Jihlava, ANO 2011, Karolína Koubová, Rudolf Chloupek, KSČM, ČSSD, Jiří Pokorný, Petr Ryška, Jaromír Kalina, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský osmiletý spor se chýlí ke konci. Zastupitelé schválili dohodu se SVAK | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.