Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj Vysočina napodruhé schválil dotaci na pumptrack v Jihlavě. Nakonec ale bude nižší

Zastupitelé Kraje Vysočina dnes schválili dotaci na stavbu adrenalinového sportoviště pro bikery v Jihlavě, takzvaný pumptrack. Na jejich květnovém zasedání přitom stejný záměr města neprošel. Místo požadovaných 1,65 milionu korun ale Jihlava od kraje dostane jen 1,32 milionu korun. Jak dnes sdělil náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška (ODS), stavba sportoviště by mohla začít ještě letos, pokud se na ni podaří včas vybrat dodavatele.

Pumptrack zhruba za 3,5 milionu korun chce město vytvořit ve svém rekreačním areálu Český mlýn. „Jsem rád, že se na tom budeme finančně spolupodílet s krajem, že se podařilo najít společnou dohodu," uvedl Petr Ryška. Návrh podmínek výběrového řízení na zhotovitele by měla rada města projednat na příštím zasedání.

V květnu krajské zastupitelstvo dotaci pro Jihlavu neschválilo o dva hlasy, ačkoliv mu to krajští radní doporučili. Někteří zastupitelé tehdy uváděli, že kraj musí kvůli poklesu daňových příjmů šetřit. Před dnešním zastupitelstvem naopak rada kraje žádost Jihlavy o dotaci na pumptrack nepodpořila. Doplnění bodu do programu zastupitelstva navrhl zastupitel Zdeněk Geist z koaliční ODS. „Pumptrack Český mlýn velmi zapadá do podpory cestovního ruchu," řekl Zdeněk Geist. Regionální turistiku poškozenou koronavirem se kraj chystá podpořit dotačními programy.

Jeden z největších pumptracků v republice 

Kvůli zvýšení šance na schválení dotace pro Jihlavu navrhl Geist snížit krajský podíl na této akci z navržených 50 procent na 40 procent. Tuto výši dotace schválilo zastupitelstvo 35 hlasy, nikdo nebyl proti. Šest zastupitelů se hlasování zdrželo.

Pumptrack obsahuje trasy s terénními nerovnostmi a zatáčkami, kde jezdci na kole místo šlapání používají jako hnací sílu „pumpování", tedy pohyb nahoru a dolů. V Jihlavě by měl podle údajů města vzniknout jeden z největších pumptracků v republice s dráhou dlouhou 320 metrů. Dráhu mají tvořit dva zrcadlové okruhy umožňující poměřování rychlosti dvojici jezdců.

Krajští zastupitelé dnes také schválili příspěvky za víc než 18 milionů korun na opravy a stavby sedmi významných sportovních zařízení na Vysočině. Největší dotaci, 6,8 milionu korun dostane Novém Město na Moravě, které staví novou sportovní halu za 68,5 milionu korun. Podrobnosti jsou na webu kraje.

Autoři | Foto pumpbattle.cz

Štítky stavba, kondice, pumptrack, dotace, Jihlava, Kraj Vysočina, sportoviště, Petr Ryška, ODS, Zdeněk Geist

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina napodruhé schválil dotaci na pumptrack v Jihlavě. Nakonec ale bude nižší | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.