Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nádrži Hubenov, která zásobuje asi 70 tisíc obyvatel, pomůže k lepší čistotě vody oprava přivaděčů

K lepší čistotě vody vodárenské nádrže Hubenov na Maršovském potoce pomůže oprava potrubí, jimiž do přehrady přitéká voda z dalších potoků. V letošním roce Povodí Moravy za 28 milionů korun opraví vydatnější Jedlovský přivaděč. Opravy Jiřínského přivaděče připravuje na příští rok, řekla při prohlídce závodu ředitelka Dyje Marie Kutílková.

Hubenovská přehrada s rozlohou okolo 50 hektarů zásobuje pitnou vodou asi 70 tisíc obyvatel Jihlavska včetně krajské Jihlavy. Přivaděče pomáhají zvyšovat přítok vody, protože Maršovský potok k tomu nestačí. Potrubí ze 70. let minulého století už je podle Kutílkové na hraně životnosti. Spoje jsou poškozené, uniká jimi voda. Do potrubí se naopak dostává znečištění z okolních pozemků. „V rámci kamerového průzkumu jsme zjistili, že tam jsou i černé odběry," doplnila Marie Kutílková.

Letošní rekonstrukce prvního téměř tříkilometrového přivaděče podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře zásobování obyvatel vodou neohrožuje. Kvůli stavbě se průtok vody v opravovaném potrubí přerušuje vždycky jen na určitou dobu. „Nádrž Hubenov je prakticky plná. Aktuálně jsme tam na 94 procentech naplněnosti," řekl. Stavbu podle něj nezdržela ani opatření proti koronaviru. „Pracuje se podle harmonogramu," uvedl mluvčí Petr Chmelař.

Opravy potrubí by měly být na podzim hotové 

Opravy potrubí, které přivádí vodu z Jedlovského potoka od obce Boršov, začaly zjara, hotové by měly být do podzimu. Povodí tam používá technologii, která umožnila omezit zemní práce na minimum. Do starých rour ze železobetonu nebo oceli pracovníci zasunují nové dlouhé trubky z plastu. „Výkopové práce děláme ve startovních a cílových jamách, většinou je to v místě šachet," uvedla Kutílková.

Těchto kontrolních šachet je na přivaděči řada, podle obecného pravidla by mělo být vidět od šachty k šachtě. Potrubí je uložené i přes tři metry pod zemí. Pokud by se mělo staré vyndat a nahradit novým, byla by to podle Kutílkové podstatně větší stavba. Její uskutečnění by podle ní nebylo reálné i kvůli tomu, že povodí nepatří pozemky kolem přivaděče.

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky stavba, voda, Povodí Moravy, Hubenov, čistota, přivaděč, potok, Povodí Moravy (státní podnik), Dyje, Jihlava, okres Jihlava, úpravna vod, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádrži Hubenov, která zásobuje asi 70 tisíc obyvatel,  pomůže k lepší čistotě vody oprava přivaděčů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.