Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jsou jihlavské školy připraveny na případný návrat žáků druhého stupně?

Velkým tématem v souvislosti s koronavirovou krizí bylo školství, respektive návrat žáků do lavic. Trochu delikátní je situace u starších žáků, kde situace dosti otevřená ohledně dobrovolnosti docházky, počtu dní v týdnu, atd. A právě na druhý stupeň základních škol se zaměřovala otázka v pravidelné rubrice Politická korida.

Redakční dotaz:

Jsou podle Vašich informací jihlavské základní školy kapacitně a organizačně připraveny na případný červnový návrat žáků druhého stupně?

Sylvie Čermáková (ŽiJ!) 

Školy se připravily nejlépe, jak mohly, a připravené jsou. V Jihlavě se 11. května vrátilo do škol 80% procent žáků devátých tříd, 54 % procent žáků prvního stupně začne chodit znovu do školy od 25. května. Povolené jsou žákovské skupiny maximálně po 15 dětech v jedné třídě a školy jsou už nyní často na hranici svých kapacit – ve školách už zkrátka není místo a učitelé druhého stupně budou muset působit na prvním stupni, aby mohla výuka probíhat. Červnový návrat žáků druhého stupně by tedy podle mých informací pravděpodobně nebylo možné při dodržení platných opatření a v dostatečné kvalitě zvládnout.

Rudolf Chloupek (ČSSD) 

Všechno záleží na tom, kolik žáků by nastoupilo a jaká budou opatření. Situace se může lišit i na jednotlivých školách podle složení pedagogického sboru. Obecně ale není možné, aby se děti po 15 ve třídě vešly, protože je to vlastně požadavek na téměř dvojnásobnou kapacitu školy proti normálnímu stavu. Už nyní jsou prostorové i personální problémy s 1. stupněm. Problém bude i výběr dětí, pokud bude více přihlášených než možnost umístit. MŠMT dělá vše pro to, aby se situace komplikovala.

Petr Paul (SPD) 

Organizačně zvládnout rozsah toho kterého vládního opatření se zadanými podmínkami v určitých krizových situacích, od toho je managment školy. Vedení je buď schopné a nebo problémové. Krizové plány by měli již nyní odpovědní sestavovat na dopad tzv. II. vlny. Na podzim určitě přijde jako následek až překotných snah o uvolnění cizineckého ruchu. Dojde určitě k přenosům koronavirů při osobních kontaktech mezi lidmi z různých koutů světa. Za SPD upozorňujeme a nejen ředitele škol, ať si připraví pořádné krizové plány. Zkušenost z I. vlny pandemie je, nechť se managment připraví na vlnu druhou.

Daniel Škarka (Fórum Jihlava) 

K 11. květnu se do škol v Jihlavě vrátilo 80% procent žáků devátých tříd a 25. května se vrátilo 54% procent žáků prvního stupně. Skupiny do 15ti žáků jsou prostorově i personálně zajištěny. Pokud by se však navýšilo procento žáků prvního stupně a nastoupili by žáci druhého stupně s trvající podmínkou maximálního počtu do 15ti žáků na skupinu, dostanou se školy do svízelné situace ohledně nedostatku prostor a pedagogů. Pokud by se ale vše vrátilo do původního předkrizového režimu se zajištěním navýšených hygienických požadavků, tak jsme přesvědčeni, že na tuto náročnou a složitou situaci jsou školy připraveny a zvládnou ji.

Pavel Šlechtický (KSČM) 

Případný červnový návrat žáků druhého stupně do škol je podle mého názoru problematický. 25.5. mohli dobrovolně do škol nastoupit žáci prvního stupně a to ve skupinách do 15 žáků za přísných hygienických podmínek. Podle mých informací v některých jihlavských školách museli v tomto případě vypomoci i učitelé druhého stupně. Řada učitelů je totiž již staršího tj. ohroženého věku, někteří se starají o své rodiče. Jeden měsíc školy žáky druhého stupně již nespasí. Úplně jiná je situace hlavně v prvních třídách. A zejména u dětí z chudých poměrů, které nemají internet a nemohli se tak učit on line. Těm zejména je třeba v novém školním roce věnovat pozornost, aby tyto děti nebyly hendikepovány a to zcela bez jejich vlastní viny.

Petr Ryška (ODS) 

Podle mých informací jsou jihlavské základní školy dostatečně vybaveny ochrannými pomůckami i desinfekcí. Kapacitně i personálně jsou zabezpečeny deváté ročníky a první stupeň, ale při případném nástupu druhého stupně bude mít většina škol kapacitní prostorové i personální problémy.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelé Martin Laštovička (KDU-ČSL) a Richard Šedivý (ANO) na dotaz redakce neodpověděli.  

Ohodnoť článek

Foto jihlava.cz

Štítky politická korida, školy, druhý stupeň, základní škola, koronavirová krize, Jihlava, Svoboda a přímá demokracie, Petr Ryška, Rudolf Chloupek, Petr Paul, ČSSD, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jsou jihlavské školy připraveny na případný návrat žáků druhého stupně? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.