Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině chystají další cyklostezky i obce ve Ždárských vrších

Na Vysočině chystají stavbu cyklostezek i obce ve Žďárských vrších. Rekreační spojnici podél řeky plánují město Svratka se sousední obcí Herálec. Nové Město na Moravě postaví další úsek trasy, díky níž by se měli vyhnout autům cyklisté projíždějící městem. Obě akce patří mezi projekty, které dotuje Kraj Vysočina.

Krajští zastupitelé na svém včerejším zasedání rozdělili devět milionů korun mezi 18 převážně obecních projektů zaměřených na cykloturistiku. Město Svratka dostane zhruba 240 tisíc korun na vypracování dokumentace pro cyklostezku do Herálce vzdáleného asi pět kilometrů. Nová cesta zpevněná štěrkem by měla vést pěknou krajinou podél řeky Svratky, řekl starosta Svratky František Mládek (za Starosty pro občany). Asfaltový povrch stezky by podle něj ochránci přírody nepovolili.

Cyklostezku chystá Svratka ve spolupráci s Herálcem, její cena vyplyne z projektu. I na samotnou stavbu bude podle Mládka potřeba shánět dotace.

Cyklostezka by podle dlouhodobého plánu obcí v této části CHKO Ždárské vrchy měla navazovat na stezky, které chce budovat sousední Subregion Velké Dářko zahrnující sedm obcí. Subregion už kvůli tomu nechal zpracovat studii. „Každá obec má teď za úkol vyřešit ve svém katastru pozemky," uvedl předseda subregionu a starosta Světnova Pavel Štefan (ČSSD).

Asfaltový okruh pro bruslaře i cyklisty 

Nové Město na Moravě dostane letos od kraje 966 tisíc korun na stavbu 160 metrů cyklostezky v Nečasově ulici. Stane se součástí takzvané zelené trasy, která by měla jezdce na kolech bezpečně provést městem ve směru od biatlonového areálu na Petrovice, uvedl novoměstský starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Krajští zastupitelé schválili dělení dotací v grantovém programu Cyklodoprava a cykloturistika. Nejvíc peněz, dva miliony korun, dostala Třebíč na stavbu asfaltového okruhu pro bruslaře či cyklisty v místech zvaných Bažantnice. Stavba za 16 milionů korun tam začala letos zjara.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky turistika, cyklostezka, správa, Vysočina, Žďársko, Kraj Vysočina, Svratka, projekt, cyklista, Herálec, Nové Město na Moravě, ČSSD, Michal Šmarda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině chystají další cyklostezky i obce ve Ždárských vrších | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.