Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlavané by na náměstí chtěli co nejvíc stromů a lepší záchody. Chystají se i úpravy Prioru

Jihlavané by na Masarykově náměstí chtěli co nejvíc stromů a lepší toalety, zajímají je i možné úpravy obchodního domu v jeho středu (dříve Prior) nebo řešení dopravy. Vyplynulo to z dnešní on-line debaty k architektonické studii úprav centrální plochy města, které chce radnice postupně uskutečňovat v následujících letech. Autoři studie z atelieru MCA uvedli, že počet stromů navrhují zdvojnásobit na stovku.

„To, co je pravděpodobně důvodem, proč si obyvatelé stromy přejí, je klimatická pohoda,“ uvedla Pavla Melková z atelieru MCA. K tomu by měly přispět i navrhované vodní prvky nebo typ dlažby. Při výsadbě stromů museli vzít autoři studie v potaz také existenci katakomb pod náměstím. 

Masarykovo náměstí s rozlohou 3,7 hektaru patří mezi největší v zemi, je součástí městské památkové rezervace. Odhad ceny navržených úprav prostranství je podle dřívějších údajů města 200 milionů korun bez daně. Jak dnes řekl náměstek primátorky Petr Ryška (ODS), úpravy bude město provádět po etapách. „Budeme se snažit samozřejmě sehnat nějaké kofinancování," uvedl.

Radnice počítá rovněž se vznikem nových toalet v centru. Náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL) souhlasil s tím, že nynější stav podzemních veřejných toalet na náměstí je neuspokojivý. Jak uvedl, nové toalety by bylo nejlepší umístit do přízemí městských domů. „Nezůstane asi jen u jediných veřejných záchodů," řekl. Vzhledem k rozloze náměstí by měly být toalety v jeho horní i spodní části.

Za největší závadu jihlavského náměstí bývá považován obchodní dům postavený v místě, kde byla v 70. letech minulého století zlikvidována skupina středověkých domů, takzvaný Krecl nebo Špalíček. Studie se věnuje i možným úpravám tohoto objektu ajeho mohutných zásobovacích ramp. Zástupci města se shodli, že soukromý objekt lze začleňovat do nového konceptu jen s povolením majitele. „Spolupracujeme s ním," podotkl Laštovička.

Studie navazuje na architektonickou soutěž, která skončila v roce 2018. Zpracoval ji vítězný atelier MCA, který zastupují Miroslav Cikán, Pavla Melková a Radek Novotný. Představení studie vysílané živě na facebooku vpodvečer sledovaly desítky lidí. K návrhu zveřejněnému na městském webu se veřejnost může vyjadřovat do 20. května.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj ČTK

Štítky ČR, architektura, správa, koronavirus, Jihlava, toaleta, strom, ateliér, Pavla Melková, Petr Ryška, ODS, Miroslav Cikán, Radek Novotný, KDU-ČSL, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavané by na náměstí chtěli co nejvíc stromů a lepší záchody. Chystají se i úpravy Prioru | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.