Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Když teď nemůžu chodit do práce, tak ráda pomohu jiným, říká dobrovolnice z Jihlavy

Jihlavská radnice od poloviny března organizuje dobrovolníky, kteří pomáhají seniorům, případně lidem v karanténě kvůli nemoci covid-19. Nyní má skoro 200 dobrovolníků, kteří nakupují potraviny, nosí roušky, vyzvedávají léky v lékárně případně třeba venčí psy. Redakce Drbny vyzpovídala jednu z dobrovolnic – osmatřicetiletou Janu, která pracuje v jedné z jihlavských základních škol.

Kdy a proč tě vůbec napadla myšlenka stát se dobrovolnicí?

Napadlo mě to hned, jak jsem se dozvěděla, že nebudu moci chodit do práce, pracuji jako vychovatelka na základní škole. Hned jsem si řekla, co budu ale dělat? A tak mě napadlo, že když nemůžu do práce, tak budu aspoň pomáhat jiným.

Kdy poprvé jsi někomu pomohla?

Bylo to asi týden po registraci. Zavolali mi z informačního centra, že potřebují, abych donesla jednomu staršímu pánovi roušky. Pán bydlí v našem domě. Takže jsem se nejprve vydala do centra pro roušky a pak je hned donesla pánovi.

„Strach samozřejmě mám." 

Popiš mi, jak probíhá taková pomoc. Myslím od telefonátu z „ústředí“ až po samotnou pomoc dotyčnému.

Pomoc probíhá asi takto: Dobrovolníků mají prý docela dostatek, a tak je mají rozdělené podle toho, v jaké lokalitě, jaký dobrovolník bydlí.                             

Když někdo zavolá do dobrovolnického centra, že potřebuje pomoct, tak nejprve zjistí, jestli bydlí v okolí nějaký dobrovolník. Pokud ano, tak volají dobrovolníkovi z dané lokality a sdělí mu klientův požadavek. Dobrovolník se pak rozhodne, zda tuto pomoc poskytne, nebo ne.

Jihlava má už 167 dobrovolníků. Pomocnou ruku podala i herečka, kulturistka nebo novinář

Už více než měsíc v krajském městě funguje dobrovolnické centrum. Své středisko má na jihlavské radnici. Aktuálně se do pomoci ostatním zapojilo 167 ochotných lidí. Jak na dotaz redakce uvedla vedoucí dobrovolnického centra Martina Zachová,...

Máš nějakého pravidelného klienta, kterému pomáháš?

Ano, mám. Teď nedávno mi byla přidělena nevidomá starší paní, která bydlí naproti našemu paneláku. Nejprve mi zavolali z centra, jestli bych byla ochotná pomáhat nevidomé paní. Samozřejmě jsem souhlasila. A tak v informačním centru paní předali kontakt na mě. Paní mi sama zavolala a už jsem jí byla vyzvedávat léky a když potřebuje, tak mi zavolá a já jí nakoupím. Paní je moc fajn a je velmi vděčná.

Zažila jsi během své dobrovolnické činnosti něco zajímavého, příjemného, nebo naopak nepříjemného?

Zatím nemám žádnou nepříjemnou nebo extra zajímavou zkušenost. Spíš mám hezký pocit, že můžu někomu pomoci úplně běžnou činností, jako je nákup nebo vyzvednutí léků v lékárně.

Pomoc míří i k lidem, kteří jsou třeba v karanténě, tudíž mohou být nakaženi nemocí covid-19. Máš strach z případné nákazy, nebo si ji nepřipouštíš?

Tak strach samozřejmě mám. Ale zase, pokud mi zavolají z centra a řeknou mi, že ten člověk je v karanténě nebo má přímo covid-19, tak se mohu rozhodnout, jestli za ním půjdu, nebo ne. Pokud odmítnu, tak budou volat někomu jinému.                                                                                                            

Teď Ti nedokážu odpovědět, jestli bych za tímto člověkem jela, nebo ne. Musela bych si to rozmyslet, jelikož nemám žádný účinný respirátor, jen obyčejnou roušku. A tam by bylo velké riziko. A také bych pak nerada nakazila děti, které mám doma…

„Myslím, že systém v centru skvěle funguje." 

Dodržuješ nějaká speciální hygienická pravidla, nebo taková ta klasika – rouška, rukavice, dezinfekce?

Žádná speciální pravidla nedodržuji. Samozřejmě chodím vybavená rouškou a nosím jednorázové ochranné rukavice.

Jsi spokojená s organizací celého dobrovolnického centra v Jihlavě?

Ano, myslím, že to mají moc dobře promyšlené a že jejich systém skvěle funguje. Určitě se díky nim pomohlo velké spoustě lidí. A to je úžasné!

Už jsi někdy někomu takto pomáhala? Nebo je toto tvoje první zkušenost?

Ne, ne, ještě nikdy jsem tuto činnost nevykonávala. Je to moje první zkušenost. Ale už teď vím, že když by zase někdy bylo potřeba, tak nebudu váhat a přihlásím se.

                   

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dobrovolník, pomoc, COVID-19, koronavirus, centrum, rozhovor, rouška, Jihlava, karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když teď nemůžu chodit do práce, tak ráda pomohu jiným, říká dobrovolnice z Jihlavy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.