Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlava má už 167 dobrovolníků. Pomocnou ruku podala i herečka, kulturistka nebo novinář

Už více než měsíc v krajském městě funguje dobrovolnické centrum. Své středisko má na jihlavské radnici. Aktuálně se do pomoci ostatním zapojilo 167 ochotných lidí. Jak na dotaz redakce uvedla vedoucí dobrovolnického centra Martina Zachová, jejich počet se již vzhledem k rozvolňování situace prakticky nezvyšuje.

Polovina přihlášených dobrovolníků, jimž práci „rozdělují“ právě na jihlavské radnici, je mladší 30 let, tuto skupinu tvoří hlavně studenti.  Druhou polovinu potom tvoří lidé v produktivním věku, kteří momentálně nemohou vykonávat svoji práci.

Jihlavští dobrovolníci pomáhají hned v několika oblastech. „Pomineme-li výdej roušek z magistrátního okénka, kde se pohybujeme v číslech 100-150 vydaných roušek denně občanům Jihlavy 7 dní v týdnu, jde hlavně o nákupy, vyzvedávání léků a pravidelné venčení psů. Hojně vyřizujeme telefonáty, kterých bylo přes tisíc. Jde sice často „pouze“ radu či povzbuzení nebo informaci k nouzovému stavu,.ale pro některé osamělé seniory je to velmi důležité,“ popisuje Drbně Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Dobrovolníci vyřešili kolem stovky jednorázových požadavků a pravidelně řeší asi 180 požadavků od klientů, kteří požadují opakované služby.

Záchrana asistenčního psa nevidomé seniorce 

Pomoc od dobrovolníků nacházejí nejčastěji senioři. Ti bývají z práce dobrovolníků nadšení. A často se stává, že se postupem času nejedná už jen o nákupy či distribuci léků. „Mnohdy již si sami volají přímo konkrétnímu dobrovolníkovi, pomoc už není pouze o nákupu, ale i o popovídání si s člověkem, ke kterému senior získal důvěru, což u starších lidí nebývá úplně samozřejmé,“ popisuje Daněk.

Provoz dobrovolnického centra pokrývá sedm dní v týdnu čtveřice zaměstnanců, a to od 8 do 18 hodin.

Podle něj jsou někteří starší lidé rádi, že se o ně vůbec někdo zajímá a nabízí jim pomoc. „Díky pomoci a včasnému jednání jedné naší dobrovolnice se podařilo zachránit asistenčního psa nevidomé seniorce,“ vzpomíná na další případ Radovan Daněk.

Hrdina na skateboardu 

Dobrovolnická činnost píše mnoho dalších krásných příběhů. „Hned první den otevření koordinačního centra nám sem na skateboardu s kšiltovkou na hlavě vjel asi dvacetiletý student, který nabízel pomoc. Byli jsme poněkud rozpačití, jak na něj budou starší lidé reagovat. On ovšem hned od prvního dne několikrát týdně navštěvuje paní na vozíku a pravidelně jí nakupuje. Paní nám již několikrát volala a se slzami v očích děkovala,“ usmívá se mluvčí jihlavské radnice.

Díky všem dobrovolným šičkám 

Zmiňuje ale i bohužel negativní zkušenost. Jedna klientka si sjednala dobrovolnickou pomoc na venčení psa, dobrovolnici volala několikrát denně s žádostí o venčení, ale nakonec se ukázalo, že si chodí sama denně nakupovat, často odchází sama z domu, a navíc bydlí společně s dcerou. „Nechápeme, proč by si nemohla sama vyvenčit i pejska. Pro takové lidi není dobrovolnická bezplatná služba určena. A také jsme museli zpočátku mírnit některé méně přizpůsobivé občany, když měli pocit, že si mohou požádat o několik roušek každý den. Bylo velmi náročné některým lidem vysvětlit, že nejde o jednorázové roušky, ale že jsou z kvalitního bavlněného materiálu, který vydrží několikeré praní a žehlení, což také většina lidí dělá. A hlavně jde o roušky, které jsou s láskou ušité našimi dobrovolníky a jsou zdarma i s láskou rozdávané proto, aby byly dostupné pro všechny. A moc za to všem dobrovolným šičkám děkujeme,“ dodává s poděkováním Radovan Daněk.

Pomocnou ruku nabídla také řada známých Jihlavanů – lze jmenovat třeba herečku jihlavského Horáckého divadla Lenku Schreiberovou nebo dvě známé kulturistky Věru Mikulcovou a Janu Paulátovou. Mezi dobrovolníky – muži je třeba i novinář Tomáš Blažek. Součástí dobrovolnického centra jsou také někteří jihlavští zastupitelé – radní Sylvie Čermáková či zastupitel Miroslav Tomanec.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky dobrovolníci, pomoc, centrum, Jihlava, koronavirus, radnice, rouška, Tomáš Blažek, Jihlavan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má už 167 dobrovolníků. Pomocnou ruku podala i herečka, kulturistka nebo novinář | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.