Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině po mnoha letech hnízdí sokoli, v Dukovanech vyvedli čtyři mladé

Na Vysočině letos po mnohaleté přestávce znovu hnízdí sokoli stěhovaví. Čtyři mláďata mají v budce umístěné na 125 metrů vysokém ventilačním komínu Jaderné elektrárny Dukovany. Sokoli si už v Česku zvykli hnízdit v areálech elektráren Tušimice, Ledvice, Počerady, Prunéřov, Mělník nebo Trmice. Z těchto 'elektrárenských' hnízd vylétlo v průběhu devíti let 84 mladých sokolů.

„V Dukovanech to je první hnízdění sokolů v Kraji Vysočina,“ říká ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. V tomto území podle něj sokoli naposled hnízdili někdy v 50. letech minulého století. Pak vymizeli z celé republiky, především kvůli používání chemikálií, hlavně DDT.

„V Evropě a dá se říci, na celém světě, se ti sokoli dostali na úplný kraj vyhynutí," uvedl Hlaváč. Pomohl jim zákaz DDT a záchranné programy. Do Česka se sokoli postupně vracejí od 90. let, teď už v zemi podle Hlaváče hnízdí víc než stovka párů. „Vysočina byla poslední kraj, kde sokoli nezahnízdili," uvedl.

Na ventilační komíny dukovanské elektrárny umístili energetici budky pro sokoly před třemi lety. Čtyři mláďata stará jen pár dnů odhalila kontrola v jedné z nich minulý týden, instalovaná fotopast potvrdila dobrý stav sokolů. „Jedná se o mladý pár sokolů, a proto jsou pro mě sokolí čtyřčata nečekaným, ale krásným překvapením,“ uvedl Václav Beran, ornitolog a výzkumný pracovník společnosti Alka Wildlife.

Sokoli přirozeně hnízdili na skalách, teď často využívají i výškové stavby, nejčastěji komíny. Mají tam klid a jejich hnízda jsou chráněná před predátory. V elektrárnách Dukovany a Temelín podle mluvčího dukovanské elektrárny Jiří hoBezděka zahnízdily sokolí páry poprvé. V Temelíně je kontrola hnízda naplánovaná na příští dny.

Foto Infocentrum JE Dukovany | Zdroj ČTK

Štítky ČR, příroda, energie, jaderná, Dukovany, AUDIO, Kraj Vysočina, elektrárna, komín, Česko, hnízdo, Mělník, Ledvice, Trmice, Prunéřov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině po mnoha letech hnízdí sokoli, v Dukovanech vyvedli čtyři mladé | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.