Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lucie Roučková a Martin Pinta: Jsme rádi, že nám VŠTE umožnila vyrábět v 3D laboratořích ochranné štíty. Odezva je úžasná

PR článek

Snaží se pomáhat tam, kde je to potřeba, a ulehčit lékařům a dalším lidem boj s koronavirem. Studenti Lucie Roučková a Martin Pinta se zasadili o to, že se v 3D laboratoři VŠTE tisknou ochranné štíty pro zdravotníky, záchranáře, charitu, ale například i řidiče autobusů.

Proč jste se rozhodli vyrábět ochranné štíty?

Lucie Roučková: V době, kdy začínala koronavirová krize, jsem sledovala různé stránky na Facebooku, kde jsem viděla, že jinde už první štíty vyrobili a předali nemocnicím. Přišla jsem tedy za Martinem, který s 3D laboratoří dlouhodobě spolupracuje, s otázkou, zda bychom se mohli na VŠTE do tisku štítů také zapojit. Vytiskli jsme prvních pět pracovních kusů, zkompletovali je a přinesli je vedení školy. Bylo spokojené, takže se výroba rozjela. Byla jsem moc ráda, že nás škola v této iniciativě podpořila, skutečně jsem si za tím šla, myslím, že je to důležitá pomoc. Vyrobili jsme už přes 360 štítů a hodláme pokračovat.

Martin Pinta: Je také určitě fajn, že ukazujeme, že naše 3D laboratoř dokáže být v tak mimořádné situaci nápomocná.

Kolik lidí se na výrobě podílí?

Lucie Roučková: Já a tým 3D tiskařů naší školy. Martin s kolegy tiskne, já kompletuji, částečně komunikuji s nemocnicemi, charitami v mém okolí a tak dále. Snažíme se pokrývat spíše menší objednávky, ale na školu chodí i zakázky větší jak 70 kusů. Například jsme štíty dodali do strakonické nemocnice, kde byli nadšení. Oslovili jsme i další nemocnice, nyní čekáme na zpětnou vazbu. Mimochodem ozývají se nám i samy sestřičky z ordinací soukromých lékařů a také speciální školy – třeba pro sluchově postižené.

A denně jste schopni jich vyrobit kolik?

Martin Pinta: Až 30 kusů, ale záleží, jak jsme na tom časově.

Jak rozhodujete, komu štíty darujete?

Martin Pinta: Záleží, kdo se ozve. Nebo když my o někom sami víme. Dodávali jsme 30 kusů třeba i na město České Budějovice.

Co když se ozve soukromá osoba?

Martin Pinta: I takovou zkušenost máme… Například jsme dali štít řidiči autobusu, který se ozval, že má zájem.

Předpokládám ale, že prioritou jsou zdravotníci…

Lucie Roučková: Ano, s tím jsme do toho šli. Postupně se ale do výroby pustily větší firmy, jež dokážou zdravotnictví pokrýt, takže se nyní zaměřujeme především na lidi, kteří by se k ochranným štítům normálně nedostali. Mluvím o řidičích, pracovnících v sociálních službách a podobně.

Martin Pinta: Zkrátka jde o odběratele, kteří se nedostanou k větším zakázkám. Jsou za naši pomoc skutečně vděční…

Předali jste už 150 štítů, další jsou vyrobené… Kde je skladujete?

Lucie Roučková: Momentálně máme k dispozici dalších 70 štítů. Kde je skladujeme? Zatím u mě doma. (úsměv) I když velká část výroby probíhá v Laboratořích školy, tak si práci beru i domů, hlavně kvůli flexibilitě.

Dáváte odběratelům také návod, jak se o štíty starat?

Lucie Roučková: Už je dodáváme složené, takže je stačí jen nasadit. Upozorňujeme ale, že je třeba je vydezinfikovat, než si je dají na obličej. A co je důležité – i v případě použití štítu musí mít člověk roušku. Štít ji nenahrazuje, naopak se doplňují.

Martine, vy se 3D tisku věnujete delší dobu. Ukázala vám tedy tato zkušenost další možné využití 3D laboratoře?

Martin Pinta: Především mi to ukázalo, že není problém přijít za vedením VŠTE s jakýmkoliv studentským projektem. Báli jsme se, že to bude stát příliš peněz, tudíž že to škola zavrhne, ale nestalo se tak.

A jak jste se k 3D tisku dostal?

Martin Pinta: Přihlásil jsem se do kroužku, protože mě to zajímalo. Nakonec jsem v 3D laboratoři prožil i praxi, po které mi byla nabídnuta bližší spolupráce – stal jsem se pomocnou vědeckou silou. Což mi připomíná, že by se nám hodil student třeba z prvního ročníku, který by náš tým doplnil.

Umíte si v 3D tisku představit i své pracovní uplatnění?

Martin Pinta: Pokud by se taková možnost naskytla, šel bych do toho. Mohl by to být obor budoucnosti. To se mi líbí.

Jaký obor na VŠTE studujete? A hodláte případně pokračovat?

Lucie Roučková: Studuji kombinovaný obor Podniková ekonomika. Jsem ve třeťáku. Pokračovala bych ráda, už mám podanou přihlášku. Musím říct, že se mi moc líbí, že VŠTE má výuku pro kombinované studium jen o víkendu, tudíž studium nezasahuje do pracovního procesu. Celkově ty tři roky hodnotím velmi kladně, učitelé k nám přistupovali jako k rovnocenným partnerům, což je přístup, který je moc fajn.

Martin Pinta: Jsem ve třeťáku na oboru Strojírenství. I já bych rád na škole pokračoval dál, a to v Podnikové ekonomice. Je tady dobré zázemí, perfektní přístup ke studentům a mnoho příležitostí, jak se realizovat. VŠTE je hodně zaměřená na praxi, což je jednoznačně dobře. Není dobré během studií ležet jen v knihách, protože realita je poté úplně jiná.

Václav Votruba

Ohodnoť článek

Štítky VŠTE, rozhovor, štíty, koronavirus, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, laboratoř, nemocnice, koronavirová krize, studium, Facebook, Václav Votruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucie Roučková a Martin Pinta: Jsme rádi, že nám VŠTE umožnila vyrábět v 3D laboratořích ochranné štíty. Odezva je úžasná | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.