Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ochránci z Pavlova vypustili ježky a netopýry. Lidé sem nosí mrkev i granule

Ve stanici Pavlov, která se stará o zvířata z volné přírody, se mění část osazenstva. Ochránci včera vypustili přezimovavší ježky a netopýry a jedno uzdravené káně lesní. Ve stanici už ale přibývají mláďata. Dostali třeba malé veverky nalezené v hnízdech pokácených stromů nebo čtyři liščata, řekl ředitel Zbyšek Karafiát. Zahájení návštěvnické sezony musela stanice odložit kvůli koronaviru.

Netopýrů vypustili ochránci vpodvečer 12. Ježků jen pět, ačkoliv jich stanicí od podzimu prošlo okolo 80. „Zima byla netradiční tím, že skoro nemrzlo. Většinu ježků, kteří k nám přišli v září říjnu jako maličká mláďata, jsme po vykrmení mohli vypustit do přírody ještě během prosince," uvedl Zbyšek Karafiát.

Vzhledem k mírné zimě se do stanice tentokrát dostalo i méně netopýrů. O jejich dokrmení před vypuštěním se starala Alena Votřelová, která kvůli onemocnění používá invalidní vozík. „Problémové netopýry, co nechtějí žrát, dokáže rozkrmit," uvedl ředitel. Vysvětlil, že někteří netopýři se nenaučí žrát červy z misky a některé není snadné dokrmovat ani pinzetou.

Zrušené prohlídky mohou být citelnou ztrátou 

Vloni prošlo pavlovskou stanicí 958 zvířat, podle ředitele vysoký počet. Přispěla k tomu kůrovcová kalamita v lesích. Z hnízd pokácených stromů stanice přijala zjara hodně mláďat ptáků i veverek. „Očekáváme to i letos," řekl. Od začátku roku stanice přijala 70 zvířat, první byl na Nový rok čáp bílý odchycený v Třebíči. Podle Karafiáta na zimu neodletěl už druhým rokem.

V Pavlově jsou obvykle od jara do konce září prohlídky pro veřejnost. Letošní otevření stanice naplánované na 25. dubna je kvůli koronaviru zrušené. Nejsou ani akce do školy, které měly začínat tento měsíc. „Náš diář byl původně natřískaný," podotkl Karafiát. Kdyby vypadla celá návštěvnická sezona, byl by to podle něj už citelný zásah do rozpočtu stanice. Funguje jako obecně prospěšná společnost.

Lidé se podle ředitele snaží pomáhat. Nosí mrkve, jablka i granule, případně přispívají na transparentní účet. Zvířata, která kvůli handicapu žijí v Pavlově trvale, mohou i adoptovat.

Autoři | Foto Stanice Pavlov, o.p.s / Facebook

Štítky příroda, Pavlov, ježek, netopýr, zimování, stanice, netopýři, strom, hnízdo, mrkev, COVID-19, veverka, podzim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci z Pavlova vypustili ježky a netopýry. Lidé sem nosí mrkev i granule | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.