Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O Velikonocích přibude on-line přenosů mší z kostelů v kraji. Je to pro nás divné, říkají knězi

O Velikonocích přibudou on-line přenosy z kostelů Vysočiny. Jejich lavice zůstanou i během nejvýznamnějších křesťanských svátků prázdné kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Kromě již zavedeného vysílání nedělních mší bude možné z řady míst sledovat živě místní obřady od Zeleného čtvrtka do Velikonoční neděle, kdy si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše s apoštoly, jeho ukřižování a vzkříšení.

Želivští premonstráti používají sociální sítě v tomto týdnu k vysílání několikrát denně. „Musím říci, že je to pro nás jako pro kněze divné, když najednou máme komunikovat víceméně přes ty sociální sítě," řekl převor kláštera Tadeáš Róbert Spišák. Na facebooku dřív klášter zveřejňoval hlavně fotografie a videa z různých akcí.

Lidé se podle převora mohou podívat na mši třeba v televizi. „Ale my jsme využili tuhle možnost kvůli tomu, abychom udržovali společenství našich lidí, kteří k nám přicházejí pravidelně," řekl. Klášterní kostel Narození Panny Marie je přes den otevřený, při návštěvě je potřeba dodržovat opatření plynoucí z nařízení vlády.

Používáme telefon, mikrofony máme taky

Při vysílání si musel klášter poradit s vybavením, jaké má. Nejde o profesionální techniku. „Používáme telefon, mikrofony máme taky, i potřebné kabely," uvedl převor. V klášterním areálu se silnými zdmi také není všude dostupný bezdrátový internet. „Třeba v kapli, odkud vysíláme přes týden, tam máme dobrý signál," podotkl převor. Komplikovanější je vysílání z kostela.

V přímém přenosu mohou věřící sledovat velikonoční obřady například také z kostelů v Třešti, Polné, ve Velkém Meziříčí nebo Přibyslavi. Vysílat se bude také z kostelů ve Žďáru nad Sázavou, kde museli farníci letos zrušit pašijovou hru pořádanou pravidelně od 90. let. Do představení, které se hrálo v parku poblíž Sázavy, se zapojovalo okolo 200 ochotníků. „Po dlouhých letech nás nezastavila zima či sníh, ale jiné okolnosti," stojí na webu žďárské farnosti u kostela svatého Prokopa.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky církve, koronavirus, internet, Velikonoce, mše, kostel, Zelený čtvrtek, Kraj Vysočina, klášter, Svátek Narození Panny Marie, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Velikonocích přibude on-line přenosů mší z kostelů v kraji. Je to pro nás divné, říkají knězi | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.