Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Denně ušije až dvě stě roušek. Jsem ráda, že nás solidárních je hodně, říká Šárka Moravová

Šije celé Česko. Tak by se s nadsázkou dalo popsat to, co způsobil nedostatek roušek v České republice při rostoucí epidemii koronaviru. Ruku k dílu přidalo veliké množství dobrovolníků, Jihlavu a její okolí nevyjímaje. Jednou z výkonných šiček je i Šárka Moravová ze Štoků, která zásobuje nejen jihlavskou nemocnici až dvěma stovkami roušek denně.

Šárka si prosby o ušití roušek všimla na facebooku své kamarádky, která pracuje v jihlavské nemocnici. Poté, co našla vhodnou látku, bylo o její pomoci prakticky rozhodnuto. Krátce nato se k ní přidal kamarád, který dovezl k využití hromadu prostěradel a který už nakonec zůstal pomáhat - stříhá, obrací a protahuje šňůry.

Když se k Šárce, civilním zaměstnáním módní návrhářce, připojila i kolegyně z ateliéru a na výpomoc další kamarádka, "tým" byl kompletní.  „Máme v podstatě sériovou výrobu, abychom denně našili co nejvíce kusů roušek,“ popisuje. Denně jsou schopni zhotovit dvě stě roušek, poptávka je však mnohonásobně větší. „Denně mi s žádostmi volají a píší známí, kamarádi, organizace i firmy.“

I proto se od úterního rána nezastaví. Původně skupina okolo Šárky Moravové šila časově poměrně náročný typ roušky, až poté přešla na technicky mnohem jednodušší a pro potřeby nemocnice i vhodnější variantu. „Našijeme tím pádem mnohem víc kusů. Teď je navíc důležitá kvantita, ne design,“ vypráví.

Na šití roušek je prý pouze potřeba šicí stroj, vhodný materiál a aspoň trošku šikovné ruce. A na internetu je plno videí, jak na to. „V této době je pro mě samozřejmostí pomáhat. Když mám prostředky a um, bylo by mi hanba sedět doma a nic nedělat,“ říká rezolutně.

Jen jí mrzí, že se o zdravotníky nepostará stát. „Je mi z toho smutno, že pan Babiš ani neví, že lidi šíji roušky. Ale my budeme šit, jak bude potřeba. A jsem ráda, že nás solidarních je hodně!“ uzavírá sympatická dobrovolnice.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archív Šárky Moravové

Štítky roušky, dobrovolnictví, Česko, Lékárenský komplex Jihlava, pandemie covidu-19, Jihlava, rouška, Facebook, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denně ušije až dvě stě roušek. Jsem ráda, že nás solidárních je hodně, říká Šárka Moravová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.