Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kronospan má zaplatit pokutu 160 tisíc za znečišťování. Šlo jen o administrativní nedostatky, zní z firmy

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 160 tisíc korun firmě Kronospan za to, že v letech 2017 až 2019 vyráběla lepené desky v rozporu s podmínkami integrovaného povolení a proti provoznímu řádu u některých svých zařízení. Dřevozpracující firma, která se proti pokutě neodvolala, ale technologickou nekázeň popírá a tvrdí, že šlo zejména o administrativní nedostatky.

„Nedodržováním stanovených podmínek docházelo k únikům emisních látek, které znečistily životní prostředí. Firma dále vypouštěla v rozporu s vydaným povolením chladicí vody do vnitropodnikové kanalizace, neprokázala likvidaci odpadních vod, neplnila podmínku pro nakládání s nebezpečnými odpady a neohlásila plánované změny svých zařízení na příslušný krajský úřad,“ jmenuje Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě, prohřešky jihlavské firmy.

Při kontrole bylo dále zjištěno, že při provozu lisu OSB desek dochází k únikům odpadní vzdušniny. Ta byla vypouštěna díky několika otvorům z haly lisu volně do vnějšího ovzduší, aniž by byla jakkoliv upravena či vyčištěna, což mělo za následek znečištění okolního ovzduší zapáchajícími látkami.

V roce 2017 a 2018 byly také dle Panského vypouštěny chladicí vody hydrauliky lisu OSB do splaškové vnitropodnikové kanalizace, což ale podmínky integrovaného povolení neumožňují. Problém byl zjištěn také u průmyslových technologických odpadních vod, které obsahují například složky lepidel s příměsí nebezpečných závadných látek.

Zejména za tyto nedostatky byla firmě vyměřena pokuta ve výši 160 tisíc korun. Kronospan se proti rozhodnutí neodvolal, a tak sankce 15. ledna 2020 nabyla právní moci.

Se zdviženým obočím přijala nejnovější informace o Kronospanu i jihlavská radnice, která se dlouhodobě snaží pracovat na zlepšování životního prostředí ve městě, a tím i eliminovat zdroje znečištění.

„Proto nás tisková zpráva ČIŽP znepokojila a proto jsme tuto instituci požádali o informace o průběhu řízení. Je pro nás důležité vědět, která konkrétní porušení zákona vedla k uložení pokuty, proti které se firma neodvolala, a tím dala najevo, že se závěry kontrolního orgánu souhlasí,“ prohlásil jihlavský náměstek Vít Zeman.

„Ze zjištění České inspekce životního prostředí vyplývá, že převážná většina nedostatků na straně společnosti byla způsobena administrativním pochybením. V žádném případě nedošlo k ohrožení životního prostředí,“ zní v tiskovém prohlášení firmy Kronospan, kterým reaguje na zprávu ČIŽP.

To je ale v přímém rozporu s odůvodněním uvedeným ve zprávě ČIŽP. „Z podkladů, které máme, jasně plyne, že činnost firmy má negativní vliv na životní prostředí tak, jak to popisuje i inspekce, ne vlivem administrativy,“ dodává Zeman. „Chceme se tedy dopátrat toho, kde je pravda a mluvit s firmou o tom, jak negativní dopady činností firmy minimalizovat.“

Některé nedostatky byly podle firmy ještě před kontrolou ČIŽP napraveny, ostatní byly v souladu s doporučením ČIŽP řešeny bezodkladně. Zároveň prý Kronospan přijal taková opatření, aby v budoucnu k podobné situaci nedošlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj cizp.cz

Štítky ekologie, znečištění, pokuta, Kronospan, Jihlava, Česká inspekce životního prostředí, životní prostředí, lis, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kronospan má zaplatit pokutu 160 tisíc za znečišťování. Šlo jen o administrativní nedostatky, zní z firmy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.