Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z ulic Jihlavy se svezlo skoro 21 tun vánočních stromků. Teď začne štěpkování

Pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ) v tomto roce odvezli na kompostárnu v Henčově 20,7 tun použitých vánočních stromečků. Zítra v 8 hodin se začnou štěpkovat. Z ulic Jihlavy byly stromky odváženy během ledna a během prvního únorového víkendu.

SMJ prováděly o sobotách tři mimořádné svozy, a to v 11. ledna, 18. ledna a 1. února.  „Naši pracovníci stromky během prvních dvou svozů nakládali do dvou popelářských aut. V dalším svozu už kvůli menšímu množství vyhozených stromečků jezdilo jenom jedno kontejnerové vozidlo,“ sdělil Martin Málek, mluvčí SMJ.

Letos bylo svezeno na kompostárnu v Henčově 20,7 tun použitých vánočních stromků. Podle nárůstu počtu svezených stromků to vypadá, že občané upouštějí od umělých stromků a vracejí se zpátky k přírodnímu symbolu Vánoc.

„Zaměstnanci skládky budou vánoční stromky postupně štěpkovat na speciálním stroji a ukládat na kompostárnu. Rozdrcený biologicky rozložitelný odpad poslouží jako základ do nově vznikajícího kompostu. SMJ používají kompost při rekultivaci skládky. Také se s ním přihnojuje a udržuje veřejná zeleň,“ popisuje další nakládání se stromky Málek.

Vzhledem k tomu, že vyprodukovaný kompost je velmi kvalitní, tak ho lze používat na hnojení zahrádek i záhonů. Kompost si mohou zakoupit firmy i fyzické osoby.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Liberce

Štítky stromek, Vánoce, svoz, kompost, štěpkování, Jihlava, vánoční stromek, Henčov, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z ulic Jihlavy se svezlo skoro 21 tun vánočních stromků. Teď začne štěpkování | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.