Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budovu Oblastní galerie Vysočiny v Komenského ulici čeká oprava fasády

Oblastní galerie Vysočina v Jihlavě zřizovaná Krajem Vysočina se připravuje na opravu fasády jedné ze dvou budov, ve které sídlí. Projekt na opravu za několik milionů korun má být hotový na jaře, pracovat by se mohlo začít na podzim 2020. Fasáda na budově v Komenského ulici je zchátralá a o opravu galerie usiluje několik let. Práce na fasádě neovlivní chod instituce neovlivní

Rozpočet ještě nebyl přesně stanovený. „Protože je to památka, budou součástí i nějaké restaurátorské průzkumy. Na fasádě jsou složitější prvky, náklady budou tak tři čtyři miliony,“ řekl ředitel galerie Daniel Novák. Dům v Komenského ulici by měl mít novou uliční i dvorní fasádu. "Počítám, že realizovat se to bude v druhé polovině roku," řekl Novák.

Renesanční dům, ve kterém galerie sídlí, má gotické základy a sklep ze 13. století. „Je to typický renesanční halový dům, kterých je v Jihlavě víc. V hale má zachovanou stropní fresku,“ řekl Novák. Dům poničil v polovině 16. století požár, ale k roku 1577 se ho podařilo obnovit. V 19. století k původnímu domu přibylo další patro a v 60. letech minulého století byl přestavěn pro galerii. První vernisáž se konala 29. listopadu 1964.

Galerie provozuje i budovu na Masarykově náměstí. „Stavebně jsou budovy v pořádku, dělaly se nové střechy, jsou tady okna I zateplení. Péče budovám věnovaná je,“ řekl Novák. V budoucnu by se podle něho mohl obnovy dočkat zastaralý interiér expozic. V plánu na příští rok je výměna osvětlení asi za milion.

Oblastní galerie Vysočiny se zaměřuje především na umění od 19. století do současnosti. Ve svých sbírka spravuje více než šest tisíc uměleckých děl.

Foto rgcr.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, stavby, památky, výtvarné, Jihlava, galerie, oprava, fasáda, Kraj Vysočina, dům, Daniel Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budovu Oblastní galerie Vysočiny v Komenského ulici čeká oprava fasády | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.