Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U jihlavské pošty zkolabovala žena. Dvě policistky ve službě jí zachránily život

Záchranu lidského života mají na svém kontě dvě jihlavské policistky. Za tento čin byly oceněny skleněnou plaketou. Tu jim předal ředitel Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Miloš Trojánek. Dvojici policistek poděkoval ještě i vedoucí územního odboru Jihlava Aleš Jindra.

Policistky Šárka Halánová a Nikol Zajacová zřejmě nikdy nezapomenou na 24. října 2019. V ten den totiž obě měly službu. Kolem půl dvanácté projížděly centrem Jihlavy.

Policistky se právě vracely ze šetření dopravní nehody, když na Masarykově náměstí před budovou pošty spatřily ženu, která náhle zkolabovala a zůstala ležet na zemi. Žena ležela tváři na zemi a nad ženou se skláněli dva lidé v seniorském věku,“ popisuje dramatické chvíle Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Nikol Zajacová

Policistky rychle zastavily a jedna z dvojice běžela k ženě, kterou nejdříve otočila na bok a zjistila, že začíná upadat do bezvědomí. Žena lehce krvácela z čela, ale toto zranění nebylo život ohrožující. Žena byla v šoku a velice špatně dýchala, doslova lapala po dechu, Policistka jí proto držela hlavu, sledovala její dech a udržovala s ní slovní kontakt. „Stále jsem ji hladila po tváři a snažila jsem se jí uklidnit. Během chvilky se na místě objevili strážníci městské policie a nabízeli k nasazení defibrilátor, ale to v té chvíli nebylo potřeba, protože žena zůstávala při vědomí, i když s dechovou nedostatečností,“ uvedla policistka Šárka Halánová, která byla původní profesí zdravotní sestřička.

Druhá policistka mezitím komunikovala s dispečerkou zdravotnické záchranné služby. „Já jsem z toho byla docela vylekaná, nikdy jsem nic takového nezažila, ale s kolegyní byla výborná spolupráce,“ doplnila Nikol Zajacová, která je v policejním sboru úplným nováčkem – u dopravní policie slouží teprve jeden rok.

Šárka Halánová

Policistky ženě poskytly první pomoc, která byla pro záchranu jejího života zásadní. Profesionální chování a duchapřítomnost obou kolegyň při záchraně ženina života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že obě policistky jsou v jeho očích opravdové hrdinky.  „Dokázaly jste se v daný okamžik správně rozhodnout a neváhaly jste pomoci. Velice oceňuji, že i když jste v daný okamžik byly v hlídce dvě ženy, přesto jste se nebály zasáhnout,“ doplnil ředitel Miloš Trojánek s tím, že podobné hrdinské činy příslušníků Policie České republiky dělají dobré jméno nejen krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru.

Šárka Halánová slouží u Policie České republiky sedmnáctým rokem. Její kolegyně Nikol Zajacová nastoupila do služebného poměru v loňském roce. Obě v současné době slouží na dopravním inspektorátu Jihlava.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Jihlava, Aleš Jindra, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U jihlavské pošty zkolabovala žena. Dvě policistky ve službě jí zachránily život | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.