Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavská zoo v prosinci představí nová zvířata, tři kriticky ohrožená prasata visajánská

Zoologická zahrada Jihlava představí v průběhu prosince 2019 nový druh zvířete. Jedná se o tři exempláře kriticky ohroženého prasete visajánského.

(Sus cebifrons negrinus). Dříve žilo na šesti ostrovech ve středních Filipínách, na většině areálu je dnes ale vyhubené. Druh je v rámci IUCN Red List kategorizovaný jako CR (kriticky ohrožený), dá se předpokládat, že při stávajícím populačním trendu se během 30 let dostane na seznam vyhubených druhů. Prase visajánské se prokazatelně vyskytuje už pouze na dvou ostrovech, Panay a Negros.

Situaci ale ještě navíc komplikuje fakt, že na Negrosu zbývá pouze 6 % původního lesa, na Panay pak méně než 4 %. Ochrana druhu v přírodě je víceméně formální, prasata visajánská jsou pronásledována jako polní škůdci, fatálním problémem pak je jejich křížení se zdivočelými domácími prasaty. Jeden z poddruhů tohoto prasete byl již navíc nenávratně vyhuben.

„Zavedení a udržení chovu takového druhu by mělo být pro zoologické zahrady naprosto prioritní, protože je pravděpodobné, že za určitou dobu bude jedinou alternativou pro jeho přežití. Umístěním těchto zvířat do naší zoologické zahrady tak mimo jiné rozšiřuje chovatelskou základnu poskytující azyl takto vzácnému druhu zvířat a v globálním pohledu vlastně zvyšuje šanci na jejich přežití, jakkoli je to tahání záchranné brzdy,“ vysvětluje ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

Expozice prasat visajánských bude ale také logicky navazovat na expozici babirus sulaweských (Babyrousa celebensis), které jsou dalším jedinečným zástupcem čeledi prasatovitých v jihovýchodní Asii. Tímto bude poměrně logicky rozšířen již existující komplex prezentující vzácné zástupce jihoasijské fauny.

Prase visajánské v rámci evropských zoologických zahrad podléhá řízení v záchranném programu, kde umístění jednotlivých zvířat doporučuje pověřený koordinátor. V rámci doporučení přicestují všechna tři zvířata, kanec a dvě prasnice, z Britských ostrovů. To je sice drobná komplikace, ale jedná o jedince s malým zastoupením v evropské řízené populaci, proto by mělo být posílení jejich chovu v zájmu genetické diverzity celého druhu.

Celkové náklady na pořízení expozice byly 575 651 Kč bez DPH, z toho 500 000 Kč je dotace od Kraje Vysočina. Jihlavská zoo si váží toho, že tento záslužný, ač na první pohled nenápadný projekt Kraj Vysočina podpořil.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Kubičková | Zdroj Zoologická zahrada Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, prase visajánské, zoologická zahrada, Panay, Negros, Zoologická zahrada Jihlava, Jihlava, Jihovýchodní Asie, Britské ostrovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo v prosinci představí nová zvířata, tři kriticky ohrožená prasata visajánská | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.