Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

PRŮZKUM: Největší prostor ušetřit je ve výdajích za potraviny

Nejvíce prostoru ušetřit peníze z rodinného rozpočtu je podle Čechů ve výdajích na potraviny. Dále pak za dovolenou, volnočasové aktivity a bydlení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty. Na dopravě a účtech za telefon nebo internet je naopak podle lidí šance nějak výrazněji ušetřit minimální.

Zatímco v roce 2015 se mezi muži a ženami objevily poměrně rozdílné názory na to, kde lze v rámci rodinného rozpočtu ušetřit, letos se shodují. Před čtyřmi lety by muži šetřili hlavně na potravinách, zatímco ženy viděly největší prostor pro úsporu ve výdajích za koníčky a volnočasové aktivity. V současnosti už zástupci obou pohlaví shodně udávají na prvním místě potraviny, ženy dokonce častěji než muži.

Zdaleka ne taková shoda panuje v názoru na výdaje na potraviny mezi lidmi rozdílené úrovně vzdělání. Zatímco v případě vysokoškolsky vzdělaných lidí by 36 procent dokázalo najít největší úsporu právě na potravinách, stejný názor sdílí jen pětina lidí se základním vzděláním. A také u ostatních lidí bez vysokoškolského titulu je to výrazně méně.

Největší nárůst zaznamenalo bydlení 

Vedle potravin vidí Češi největší prostor k úspoře výdajů za dovolené (17 procent). Na třetím místě jsou volnočasové aktivity a zábava. Ušetřit nejvíce právě tam by dokázalo 16 procent lidí.

Největší nárůst proti roku 2015 zaznamenalo bydlení. Uspořit právě na bydlení a souvisejících nákladech nejvíce peněz je možné pro 14 procent dotázaných, což je o pět procentních bodů více než před čtyřmi lety. Na devět procent respondentů vidí stejně jako v roce 2015 největší prostor ušetřit na nákupu oblečení. O něco méně lidí než před čtyřmi lety pokládá za největší prostor k úsporám v rodinném rozpočtu splátky půjček či úvěrů (sedm procent).

Ušetřit v rámci rodinného rozpočtu větší částky není podle dotázaných lidí možné v případě účtů za telefon nebo internet (pět procent). Podobné je to s náklady na dopravu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jídlo, bydlení, rodinný rozpočet, Cofidis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Největší prostor ušetřit je ve výdajích za potraviny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.