Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přibyslav zvažuje využití budovy nádraží. České dráhy tam zavřou pokladnu

Město Přibyslav zvažuje možné využití prostor v čerstvě opravené budově vlakového nádraží, v níž České dráhy (ČD) příští měsíc zavřou pokladnu. Mohlo by tam být například turistické informační centrum. Jednání ještě nejsou uzavřená, řekl starosta Martin Kamarád (ODS). Podle mluvčí Českých drah Gabriely Novotné bude letos na nádražích Vysočiny zrušeno 17 pokladen.

„V neobsazené stanici si cestující zakoupí jízdenku bez příplatku ve vlaku," uvedla Gabriela Novotná. Doplnila, že rozsah dopravní obslužnosti včetně pravidel pro odbavení stanovuje kraj.

Podle kraje si cestující mohou jízdenku koupit i přes internet. „Opravdu nezbývá než hledat při nárůstu nákladů na zajištění regionální dopravy i úspory. Z dat, která byla poskytnuta, plyne že uvedené lokality se bez pokladen jsou schopny obejít," sdělila Eva Neuwirthová z tiskového odboru kraje.

Výpravní budovu v Přibyslavi spravuje státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), letos dokončené opravy stály 23 milionů korun. „Se starostou jednáme o možném pronájmu uvolněných prostor po pokladně ČD," uvedl minulý pátek mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Doplnil, že správa hledá způsob, jak udržet otevřenou čekárnu a toalety pro cestující, což doposud zajišťovaly pokladní ČD. V budově nádraží je podle mluvčího ještě dopravní kancelář výpravčího, technické zázemí a v patře dva byty.

V čekárně se netopí a nádraží je špatně osvětlené

Pokladnu plánují ČD v prosinci zrušit například i v Okříškách na Třebíčsku. „Oslovili jsme jak České dráhy, tak Kraj Vysočina ve věci zrušení osobní pokladny, protože se nám to samozřejmě moc nelibí," uvedl starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD). Podle vysvětlení, které dostal, si kraj službu neobjednal, protože se snaží snižovat náklady na osobní dopravu. Rušení pokladny podle Ryšavého vadí hlavně starším lidem, kteří tam chodili i pro informace.

Na nádraží v Dobroníně na Jihlavsku podle starosty Ivana Sehnala (nestraník) už asi pokladna nefunguje. Dnes dostal stížnost od jedné obyvatelky, že se v čekárně netopí a že je nádraží špatně osvětlené. „Musím oslovit České dráhy, abychom se domluvili," uvedl Ivan Sehnal.

Pokladny budou letos podle ČD zrušeny například i na nádražích v Pelhřimově, Křižanově nebo ve Ždírci nad Doubravou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, železnice, Přibyslav, nádraží, ČD, České dráhy, Kraj Vysočina, ODS, Správa železniční dopravní cesty, čekárna, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibyslav zvažuje využití budovy nádraží. České dráhy tam zavřou pokladnu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.