Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poslanci rozhodnou o energetice, dětské skupině a o exekucích

Rozsáhlou novelu energetického zákona, návrh na dobrovolnou registraci dětských skupin a předlohu o vyšší ochraně nezadluženého manžela při exekuci budou schvalovat na nadcházející schůzi poslanci. V úvodním kole by měli projednat například zvýšení pravomocí veřejného ochránce práv. Schůze Sněmovny bude pokračovat po dvoutýdenní přestávce na jednání výborů v úterý odpoledne.

Poslanci by se také měli vrátit k případu českých sourozenců, které norské úřady odebraly jejich matce Evě Michalákové. Informaci o dosavadních krocích českých úřadů si Sněmovna vyžádala už dřív. Uskuteční se taky další kolo dosud neúspěšné volby předsedy vyšetřovací komise k výstavbě dálnice D47 u Ostravy.

V úvodním kole by měli poslanci pokračovat v projednávání asociační smlouvy mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Mohli by se dostat taky například k senátnímu návrhu o zákazu prodeje v supermarketech a hypermarketech o vybraných svátcích.

Rozsáhlá novela energetického mění mimo jiné způsob platby poplatku za obnovitelné zdroje energie a má umožnit rozvoj menších střešních fotovoltaických elektráren. Poslanci k předloze podali stovky pozměňovacích návrhů. Energetický regulační úřad i někteří zákonodárci varují před tím, že nejsou dostatečně vyčísleny finanční dopady normy.

Dobrovolná registrace dětských skupin má zabránit možnému zániku například lesních školek a podobných zařízení, která nemůžou splnit hlavně zákonem stanovené hygienické požadavky. Zatím není jasné, pro jakou podobu úpravy se dolní komora rozhodne. Je možné, že před původní poslaneckou předlohou dá Sněmovna přednost pozměňovacímu návrhu, který například zpřesňuje definici dětské skupiny a daňové výhody a umožňuje dát výjimky z hygienických požadavků.

Ochranu nezadluženého manžela při exekuci má novela občanského soudního řádu zvýšit mimo jiné tím, že si bude moci vybrat polovinu peněz ze svého bankovního účtu, nejméně dvojnásobek životního minima. Předloha ale počítá také s tím, že úspěšný účastník civilního soudního řízení bude mít automaticky právo na přiznání náhrady hotových výdajů, i když nebude zastoupen advokátem.

Při schůzi by poslanci měli taky dokončit zvláštní jednání o situaci v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde loni explodovaly dva sklady. Je před nimi už jen hlasování o navrhovaných usneseních.

Zdroj: ČTK
Foto: Ervinpospisil, wikipedia.org

Štítky exekuce, Poslanecká sněmovna ČR, Evropská unie, Kauza rodiny Michalákových, Ukrajina, Ostrava, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci rozhodnou o energetice, dětské skupině a o exekucích | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.