Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Starostové navrhli, aby se Síkelovým nástupcem ve vládě stal Lukáš Vlček, poslanec z Vysočiny

Nástupcem Jozefa Síkely (STAN) ve funkci ministra průmyslu a obchodu by se měl stát poslanec a první místopředseda Starostů a nezávislých (STAN) Lukáš Vlček. Jeho nominaci dnes schválilo širší vedení STAN.

Síkela bude v případě schválení Evropským parlamentem pravděpodobně od prosince zastávat portfolio mezinárodního partnerství v Evropské komisi (EK). Vlček novinářům po jednání řekl, že se chce soustředit na energetiku, jednání s investory i celkovou strategii resortu. Tu má vláda schvalovat počátkem října na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, uvedl.

Vlček byl dlouhodobě považovaný za favorita na Síkelova nástupce, veřejně mu dříve vyjádřil podporu i předseda STAN Vít Rakušan. Podle Rakušana je Vlček s agendou ministerstva průmyslu dobře obeznámený díky spolupráci se Síkelou. „Práce na tomhle důležitém resortu se nezastaví ani na chvíli,“ uvedl Rakušan. S rozhodnutím celostátního výboru předseda STAN již seznámil premiéra Petra Fialu (ODS). „Další kroky proběhnou po dohodě s ním a s prezidentem,“ dodal.

Premiér sdělil, že se s Vlčkem setká v nejbližších dnech. Probrat s ním chce jeho priority, mimo jiné plánuje mluvit také o úpravách některých nerealistických návrhů prosazovaných v rámci takzvaného Green Dealu.

Místopředseda STAN Jan Lacina novinářům řekl, že Vlček získal na celostátním výboru podporu 28 hlasů, dva členové vedení se zdrželi, proti nebyl nikdo. Nominaci schvalovali Starostové v době vládní krize spojené s odvoláním končícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše z pozice vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

Síkela grilováním v EU projde

Lukáš Vlček se chce na ministerstvu zaměřit na dotažení smlouvy na dostavbu nových jaderných bloků v Dukovanech nebo otázku importu plynu. V posledním roce mandátu vlády nechce brát nástup na ministerstvo jen jako příležitost něco dokončit. „Moje vize jsou mnohem pestřejší a mají přesah do dalšího volebního období,“ řekl dnes Vlček novinářům. Zmínil modernizaci přenosových a distribučních soustav, opatření pro podporu podnikání či změnu stavebních norem tak, aby se zrychlila bytová výstavba. Soustředit se chce i na jednání s investory, vedle dalších i s tchajwanskými výrobci čipů.

Slyšení s kandidáty na eurokomisaře v jednotlivých výborech europarlamentu by se měla konat od 4. do 12. listopadu. Jestliže europoslanci nikoho neodmítnou, mohla by být nová komise schvalována na následném plenárním zasedání, které začíná 25. listopadu. Fungovat by pak mohla od 1. prosince. „Nemáme pochyb, že Jozef Síkela projde grilováním v EU, situace (výměna ministrů) může přijít ještě před tím grilováním,“ uvedl Lacina. Je to však věc prezidenta a premiéra, dodal.

Nejlepším starostou Vysočiny je Lukáš Vlček z Pacova. Porazil více než dvě stovky soupeřů

Svaz měst a obcí ocenil čtyřletou práci starostů a primátorů. Nejlepším starostou Kraje Vysočina se v končícím čtyřletém volebním období 2014 - 2018 stal Lukáš Vlček, starosta města Pacov a krajský zastupitel.

Dvaačtyřicetiletý Vlček je poslancem od října 2021, předtím byl rok krajským radním a ještě dříve dlouholetým starostou Pacova na Pelhřimovsku. Za volební období 2014 - 2018 byl zvolen nejlepším starostou na Vysočině. Ve Sněmovně je členem rozpočtového výboru a výboru pro životní prostředí, mimo jiné je také místopředsedou podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí a předsedou stálé komise pro hybridní hrozby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto lukasvlcek.eu

Štítky Lukáš Vlček, vláda, ministr průmyslu a obchodu, energetika, STAN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové navrhli, aby se Síkelovým nástupcem ve vládě stal Lukáš Vlček, poslanec z Vysočiny | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.