Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Do opozice jdeme my, KDU-ČSL i Starostové pro Vysočinu, prohlásil hejtman Schrek

Společně se Starosty pro občany, KDU-ČSL ani Starostové pro Vysočinu nechtějí spolupracovat s hnutím ANO. To tak bude muset ke svým osmnácti křeslům přidat tři mandáty sociálních demokratů a ještě další tři, které získala koalice Stačilo! nebo dva, která má koalice SPD, Trikolora a PRO.

Hejtman Vítězslav Schrek řekl, že nechtěl vidět usnesení stávajících koaličních partnerů. „Jestli mi pan Kaňkovský a pan Vlček řekli, že je rozhodnuto, tak to považuji za stoprocentní. Nemám důvod nedůvěřovat stanovisku krajského předsedy. My si v koalici říkáme věci popravdě,“ uvedl s tím, že ani koalice Společně se Starosty pro občany nemají zájem vládnout kraji společně s hnutím ANO, jehož hlavní slogan byl Vrátíme vám to, co vám Fialova vláda vzala.

VOLBY 2024: Jednání o koalici na Vysočině bude pokračovat příští týden, říká vítězné ANO

Hnutí ANO, které na Vysočině vyhrálo krajské volby, dnes dokončí první povolební kolečko, během něj se chce setkat se všemi subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Lídr ANO Martin Kukla ČTK po poledni řekl, že jednání o nové krajské...

V konečném důsledku to znamená, že se do vedení kraje dostanou zastupitelé za Stačilo! nebo za koalici SPD, Trikolora a PRO. Dle hejtmana je za složení vlády zodpovědný lídr hnutí ANO Martin Kukla.

Schrek ale nevidí v takové spolupráci nic překvapivého. „Myslím, že každý průměrně chytrý člověk, který sleduje občas zprávy, tak přeci vidí, že Andrej Babiš nemá problém se bavit s Tomiem Okamurou ani s paní Konečnou. Jestli jsem voličem takového uskupení, tak počítám s tím, že se klidně spojí s komunisty nebo s SPD,“ vysvětlil Schrek s tím, že on je protiklad a není mu jedno, s kým bude spolupracovat.

Jste spokojení s výsledkem krajských voleb na Vysočině?

Celkem hlasovalo1022 čtenářů

ODS si hlídá, co je za čárou

Stejný názor jako Schrek sdílí i předseda Senátu Miloš Vystrčil. Vyzdvihl, že pro hejtmana mohlo být lákavé ve vedení kraje pokračovat v rozpracovaných projektech, dokázal se však této vidiny vzdát. „Jsem velmi rád za to, že si na Vysočině myslíme, že by neměly spolupracovat strany, které před volbami říkají něco jiného. Kdyby tomu tak bylo, lidé přestanou věřit politice i politikům jako takovým,“ vysvětlil.

Ve shodě s kolegy je také Eva Decroix, předsedkyně regionálního sdružení ODS. „Úkolem každého politika je vládnout, ale s některými koaličními partnery je to takzvaně za čárou. A já jsem moc ráda, že si ODS na Vysočině tuto svojí čáru hlídá,“ přidala svůj názor.

KOMENTÁŘ: Co přinesly krajské volby na Vysočině? Propad Pirátů a triumf ANO

Neudělaly nic špatně, přesto ztratily přízeň voličů. V krajských volbách doplatily strany pětikoalice na nespokojenost lidí s vládou. Naopak strany kritizující pětikoalici si mohou mnout ruce.

Co se hejtmanovi budoucnosti týká, zatím neví, čemu se bude věnovat. „Ale o svou budoucnost se neobávám. Myslím, že jsem se ve svém životě naučil hodně, bylo to především řízení, management, počítání a schopnost odhadnout to, co lidé kolem mě potřebují. Snad nejsem moc domýšlivý,“ řekl skromně.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Drozdová

Štítky koalice, opozice, vyjdnávání, krajské volby, Vítězslav Schrek, Eva Decroix, Miloš Vystrčil, hnutí ANO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Kadlec

Ale pánové, mysleli jste snad, že budete vládnout na věky? Jedno přísloví říká: Každý chvilku tahá pilku a jak jí tahalo SPOLU? Na to si zkuste odpovědět.

Dnes, 21:36Odpovědět

Do opozice jdeme my, KDU-ČSL i Starostové pro Vysočinu, prohlásil hejtman Schrek | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.