Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Co přinesly krajské volby na Vysočině? Propad Pirátů a triumf ANO

Neudělaly nic špatně, přesto ztratily přízeň voličů. V krajských volbách doplatily strany pětikoalice na nespokojenost lidí s vládou. Naopak strany kritizující pětikoalici si mohou mnout ruce.

Piráti byli v roce 2020 druzí za vítězným hnutím ANO, tentokrát usilovali byť jen o pouhý vstup do zastupitelstva, nakonec neúspěšně. Chybělo půl procenta, jinými slovy nějakých 700 hlasů. A stávající koalice bez Pirátů nedá dohromady potřebných třiadvacet křesel. Může jich mít dvaadvacet, což je prostě málo.

Jméno hejtmana se bude měnit, vládu nad Vysočinou převezme hnutí ANO. Jak může vypadat koalice?

Krajské volby skončily drtivou výhrou hnutí ANO. S osmnácti křesly si může vybírat, s kým chce vytvořit koalici. Budou to strany, které obvykle končí v opozici? Nebo se domluví s některou z vládních stran?

Neúspěchem skončila také kandidatura hnutí Přísaha, ačkoliv se lídryně Karolína Kubisková snažila před volbami být na očích voličů, dařílo se naopak lidovcům a do zastupitelstva se dostala i koalice SPD, Trikolora a PRO. Za současné mizérie sociální demokracie musí být Jiří Běhounek se svými kolegy rád za to, že překročili pětiprocentní hranici. Jestli nakonec budou v koalici a třeba si i vyjednají křeslo hejtmana, je nyní ve hvězdách.

ANKETA: Volby na Vysočině vyhrálo ANO, Piráti v zastupitelstvu končí. Jste spokojení s výsledkem?

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

Největší triumf ale zaznamenalo hnutí ANO, kterému dal hlas každý třetí volič na Vysočině. Osmnáct křesel v zastupitelstvu téměř jistě znamená, že se nebude opakovat situace z roku 2020, kdy sice hnutí ANO vyhrálo volby, ale přesto skončilo v opozici. A roli opozičních politiků plnili někteří z členů důsledně. Nyní mají šanci převzít vládu nad krajem. A v souladu s volebním heslem vrátit lidem, co jim vláda vzala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky krajské volby, hejtman, vláda, Vítězslav Schrek, Martin Kukla, Karolína Kubisková, ANO 2011, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Co přinesly krajské volby na Vysočině? Propad Pirátů a triumf ANO | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.