Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Jednání o koalici na Vysočině bude pokračovat příští týden, říká vítězné ANO

Hnutí ANO, které na Vysočině vyhrálo krajské volby, dnes dokončí první povolební kolečko, během něj se chce setkat se všemi subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Lídr ANO Martin Kukla ČTK po poledni řekl, že jednání o nové krajské koalici dnes hnutí uzavírat nebude, pokračovat budou v příštím týdnu. K možné podobě koalice se konkrétněji nevyjádřil. ANO získalo na Vysočině 34,77 procenta hlasů a v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu obsadí 18 míst.

Lídr vítězného ANO Martin Kukla: Máme silný mandát k vyjednávání, vůči nikomu se nevymezujeme

Hnutí ANO s velkou převahou ovládlo krajské volby na Vysočině. S bezmála 35 procenty si zajistilo 18 křesel v krajském zastupitelstvo a získalo tak silný mandát pro vyjednávání s případnými koaličními partnery. Lídr hnutí Martin Kukla již potvrdil,...

 

„S některými se shodujeme velice."

„V tuto chvíli ještě nechci předjímat. Samozřejmě, s některými se programově shodujeme velice," řekl Martin Kukla k možným členům budoucí krajské koalice. Podotkl, že hnutí teď řeší i možnou podporu pro své kandidáty v senátních volbách. V senátním obvodu Třebíč postoupil do druhého kola za ANO Drahoslav Ryba, utká se s Hanou Žákovou (STAN), která obhajuje senátorské křeslo. V obvodu Chrudim, do něhož patří i část Havlíčkobrodska na Vysočině, postoupili obhajující senátor Jan Tecl z ODS a Vladimír Slávka z ANO.

Spolu s krajskými volbami se v části Vysočiny konaly také senátní volby, přesněji řečeno jejich první kolo. Podle výsledků v obvodu Třebíč se bude za týden konat i jejich druhé kolo.

ANO vyhrálo na Vysočině i minulé krajské volby, ale tehdy skončilo v opozici. Koalici se 32 mandáty vytvořilo uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráty, KDU-ČSL, SOCDEM a Starosty pro Vysočinu. Piráti se ale teď do krajského zastupitelstva nedostali a výsledky zbývajících členů dosavadní krajské koalice na většinu nestačí.

Koalice Společně se Starosty pro občany dosavadního hejtmana Vítězslava Schreka, v níž je i ODS a TOP 09, má 11 mandátů, z toho šest připadne ODS, dva TOP 09 a tři Starostům pro občany.

KDU-ČSL a Starostové pro Vysočinu budou mít shodně po čtyřech zastupitelích. Tři místa v zastupitelstvu získala Sociální demokracie, stejný počet má kandidátka Stačilo! Dva zastupitele bude mít kandidátka SPD, Trikolory a PRO.

FOTO: Připomeňte si atmosféru ve volebních štábech v Jihlavě. Jak na výsledky čekaly jednotlivé strany?

Krajské volby jsou definitivně za námi. Kandidáti za sebou mají týdny kontaktních kampaní, rozhovory, prezentaci na sociálních sítích. Součástí voleb je vždy i sobotní společné čekání na konečné výsledky ve volebním štábu. Také redakce Jihlavské...

ANO vyzvalo k setkání i zástupce Společně pro občany, ačkoliv Schrek už v sobotu řekl, že toto uskupení není připravené být součástí koalice s ANO. „Z politické slušnosti se na to jednání dostavíme, ale nepředpokládám, že by pro nás hnutí ANO mělo nabídku, která by znamenala změnu toho rozhodnutí," řekl dnes Vítězslav Schrek. Tisková konference Společně se Starosty pro občany k výsledku voleb a koaličnímu vyjednávání bude v pondělí.

Lídr Sociální demokracie Jiří Běhounek předpokládá další jednání s ANO v příštím týdnu .„Respektujeme vítěze voleb," řekl Jiří Běhounek.

SPD, která se do krajského zastupitelstva na Vysočině dostala letos poprvé, spolupráci s ANO podporuje. „My jsme si vyjasnili priority, jaké máme, v těch prioritách se téměř ve sto procentech potkáváme," řekl dnes Radek Koten, který vedl kandidátku SPD s Trikolorou a PRO.

Piráti neuspěli 

Uplynulé krajské volby přinesly kromě vítězů i několik poražených. Největší propad v Kraji Vysočina zaznamenali Piráti. Dosud měli sedm krajských křesel, teď spadli na nulu. Ve volbách na Vysočině získali 6533 hlasů, dosáhli 4,55%, a skončili tak pod potřebnou pětiprocentní hranicí. V krajském zastupitelstvu tak ve volebním období 2024 - 2028 neusednou.

Poražení na Vysočině: Svědomí mám čisté, odvedli jsme maximum, říká lídryně Pirátů Hana Hajnová

Uplynulé krajské volby přinesly kromě vítězů i několik poražených. Největší propad v Kraji Vysočina zaznamenali Piráti. Dosud měli sedm krajských křesel, teď spadli na nulu. Ve volbách na Vysočině získali 6533 hlasů, dosáhli 4,55%, a skončili tak...

Lídryní Pirátů byla Hana Hajnová, dosavadní první náměstkyně hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO). Od voličů získala 915 hlasů. Redakce Jihlavské Drbny ji v sobotu v podvečer krátce vyzpovídala. Zastihla ji, i přes nepříznivé výsledky, v dobré náladě. „Nezastírám to, že výsledek je hluboko pod očekáváním. A to nejen u nás, ale i celostátně. Aktuálně to řeším i s vedením pirátské strany. Víc k tomu teď nemám co dodat, počkáme na konečné výsledky," řekla Hana Hajnová kolem 17. hodiny, tedy v době, kdy ještě nebyly známé konečné výsledky.

Krajským radním pro oblast školství, mládeže a sportu, informatiky a komunikačních technologií je Jan Břížďala, ten měl na kandidátce Pirátů číslo dvě. Podpořilo ho 709 voličů. Ani on se mezi krajské zastupitele už neprobojoval. „Bylo mi ctí mít možnost se 4 roky podílet na řízení regionálního školství, beru to jako velkou zkušenost a snad bude mít nové vedení kraje zájem dokončit započaté projekty. Osobně se nyní budu chtít více věnovat jiným záležitostem mimo politiku. Děkuji Vám všem za podporu i spolupráci!" vyjádřil se Jan Břížďala na svém facebookovém profilu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniela Drozdová

Štítky volby, kraje, vyjednávání, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Jednání o koalici na Vysočině bude pokračovat příští týden, říká vítězné ANO | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.