Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Koalice by měla zvážit výměnu primátora Ryšky, říká opoziční zastupitel Jihlavy Hošek

O posledním zasedání jihlavských zastupitelů, které se konalo v úterý 27. února, se mluví ještě i dnes. Hlavním důvodem je slovní přestřelka mezi primátorem Petrem Ryškou (ODS) a opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN). Primátor Ryška si k jednomu z bodů připravil písemné několikaminutové vyjádření, které bylo adresováno Radku Hoškovi. To pak přečetl všem zastupitelům. Hošek nyní přišel se svým prohlášením, kde se obsáhle vyjadřuje k, dle jeho slov, k Ryškově „emočně vypjatému vystoupení“.

Slovní souboj mezi oběma zastupiteli se znovu rozehrál, protože i primátor Ryška včera večer rozeslal novinářům své další prohlášení.

Hošek: Některá tvrzení byla přímo lživá 

„Pan Ryška si jako bývalý učitel napsal na jednání zastupitelstva tahák, ze kterého předčítal má údajná tvrzení, na která jsem měl obratem reagovat. Jak ale dokazuji na novém webu, některá tvrzení byla přímo lživá, jiná pro změnu překroucená. Primátor Ryška po mně tedy na jednání zastupitelstva chtěl, abych se omlouval za tvrzení a vysvětloval tvrzení, která jsem nikdy neřekl,“ píše nyní Radek Hošek.

Jeho oponent Ryška tvrdí, že jeho zmíněné vystoupení na únorovém zastupitelstvu bylo způsobeno pomluvami a nepravdami, které Hošek neustále šíří. „Bylo vyvoláno jeho posledními články k investicím a vzniku nové obchodní společnosti, ve kterých se vyjadřuje, že se ve městě pravidelně udělují trafiky, že peníze z parkování slouží jednomu z radních jako další zdroj příjmů, že nic neděláme s vnitřním dluhem města, že obyvatelé Jihlavy doplácejí na naše městské společnosti a další. Samozřejmě, že to není pravda,“ vrací se Petr Ryška k únorovému zastupitelstvu s tím, že rok a půl všechny podobné pomluvy přecházel, teď už ale přišla pomyslná poslední kapka a v únoru už se musel ozvat.

Hlavním tématem únorové hádky mezi oběma zastupiteli byla výstavba Horácké multifunkční arény (HMA). Ostatně zmíněné únorové prohlášení Ryška četl právě v bodu, který se týkal schválení nové obchodní společnosti, jež bude HMA provozovat.

Článek v novinách, který nevyšel 

Další zasedání jihlavských zastupitelů se koná v úterý 23. dubna od 13 hodin.

Jedním z bodů, na které nyní Hošek zpětně reaguje, je článek, který měl vyjít v Deníku v srpnu 2022. V něm měl Hošek prohlásit, že se HMA nikdy nepostaví. A kdo tvrdí, že ano, tak lže. Jak se teď ale ukázalo, takový článek v Deníku nikdy nevyšel. „Pan Ryška na zastupitelstvu slíbil, že mi odkaz na článek pošle. Když jsem ho mailem urgoval, odpověděl, že noviny s tímto mým tvrzením jsou uloženy v archivu a že je do příštího zastupitelstva najde. Nečekal jsem, sám jsem si koupil předplatné Deníku, prohledal jeho archiv včetně tištěných verzí a nic z toho, co pan Ryška říká, jsem nenašel. Až nápadně mi to připomíná Miloše Zemana a kauzu s článkem Hitler je gentleman. Jsem tedy zvědavý, kam svého mluvčího pošle primátor hledat. Pevně věřím, že také neskončíme před soudem,“ říká dále Radek Hošek.

Ryška: Byl jsem připravený se omluvit 

K tomuto článku se teď vrací i primátor Ryška. „Mrzí mě, že jsem k těmto pomluvám z posledních článků přidal i několik jeho starších výroků, že se aréna nikdy nepostaví, či o tom, že vedeme město do dluhové pasti, jak jsem si je pamatoval, ale znovu jsem si je nedohledal. Spoléhal jsem jen na svoji paměť. Myslel jsem si, že jsem výrok o tom, že se aréna nikdy nepostaví, viděl v Deníku. Bohužel jsem se mýlil, po pročtení starých čísel jsem tento konkrétní výrok nenašel a zatím jsem ho nenašel ani nikde jinde,“ tvrdí Ryška s tím, že byl připravený se za tuto svou mýlku Radku Hoškovi omluvit, a to na zastupitelstvu, které se koná již zítra, tedy 23. dubna.

Zastupitelé Jihlavy na svém dnešním zasedání schválili založení obchodní společnosti Horácká multifunkční aréna, s.r.o. Ta bude provozovat Horáckou multifunkční arénu (HMA), jejíž výstavba právě probíhá. Jednatelem byl vybrán Martin Lindovský,...

Radek Hošek se dále dotýká i problematiky družstevního bydlení, s nimž přišlo předchozí vedení města Jihlavy. Jeho hlavním iniciátorem byl tehdy náměstek primátorky Vít Zeman. Hošek nyní píše o tom, že se na něj obrátilo několik lidí, kteří za předchozího vedení měli o tento druh bydlení zájem. „Cítí se městem podvedeni. Je pravdou, že informace o družstevním bydlení nechali radní z webu města rychle smazat, dohledat tuto stránku ve vyhledávačích ale jde,“ zmiňuje Radek Hošek. Na tohle Ryška reagoval slovy, že jde o neuvěřitelnou směs dezinformací.

Hošek: Primátor není v nejlepší kondici 

Primátor Ryška během svého únorového vyjádření na zastupitelstvu několikrát zvedl hlas a jen těžko skrýval emoce. „Panu Ryškovi se na zastupitelstvu klepal hlas, a přestože svá slova jako bývalý učitel četl z taháku, který si na mě připravil, často blábolil nesmysly. Myslím, že není v nejlepší kondici na to řídit naše město a koalice by měla zvážit jeho výměnu. Arogantně a agresivně se totiž primátor nechová jen ke mně jako svému politickému konkurentovi a mým kolegům, ale také k našim spoluobčanům, kteří si dovolí ozývat se proti záměrům města. A to je podle mě nepřípustné. Primátor není v zastupitelské demokracii žádný diktátor, naopak by se měl ze svých činů daňovým poplatníkům zodpovídat,“ vzkazuje teď Hošek.

„Práce politika je potřebná a nutná." 

To, že se mu chvěl hlas, primátor Ryška uznává. Jak teď vysvětlil, je mu velmi nepříjemné, když má o někom říkat něco nepříjemného. „Je pravda, že jsem z konfrontací tohoto typu nešťastný a otrávený. Ono v prostředí, kde o vás váš kolega je schopen říkat, že jste diletant, papaláš, diktátor, by asi nikdo slušný pracovat nechtěl. Přesto je práce politika potřebná a nutná. Čím více ale dovolíme ostatním i sami sobě politické prostředí zanášet podobnou mluvou a útoky, jaké používá pan Hošek, tím méně slušných a ohleduplných lidí bude ochotno v politice setrvat a my tím v politice docílíme pouze nárůstu morálně slabších či zcela bezohledných jedinců, kterých se pochopitelně takové útoky a konání nedotknou a nebudou s nimi mít problém,“ reaguje dále Ryška.

Hošek v závěru svého prohlášení tvrdí, že je v pořádku, že politici spolu nesouhlasí. Nehodlá ale trpět „praktiky devadesátkových kmotrů z ODS“. „Lhaní, ohýbání pravidel, vysávání městské kasy straníky, snaha přihrát lukrativní městský pozemek sponzorovi ODS bez transparentní dražby nebo absolutně nezvládnuté řízení města s projekty, jako je parkovací koncepce,“ jmenuje v závěru svého prohlášení Radek Hošek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava, Radek Hošek (redakčně upraveno)

Štítky politika, vedení, město, komunální, spor, hádka, aréna, vyjádření, Petr Ryška, Radek Hošek, zastupitelstvo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice by měla zvážit výměnu primátora Ryšky, říká opoziční zastupitel Jihlavy Hošek | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.