Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Starosta? Nebere lidem telefony, slibuje a nic se pak nestane, znělo na zastupitelstvu ve Větrném Jeníkově

Na dnešním zastupitelstvu ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku panovala dusná atmosféra. Bodem číslo tři bylo osobní vyjádření dnes již bývalého místostarosty Pavla Koníře, který byl na minulém zastupitelstvu šesti hlasy odvolán. Dnes ve speciálním bodě jednání k tomu přednesl své vyjádření. V něm nešetřil kritikou práce starosty Větrného Jeníkova Tomáše Helara.

I podle průběhu minulého zasedání zastupitelstva, které se konalo v březnu, bylo patrné, že spolupráce mezi starostou a místostarostou „vázla“ už delší dobu. Jedním z důvodů sporů a následného odvolání Pavla Koníře byla i refundace mzdy, se kterou Koníř přišel právě na březnovém zasedání. Chtěl proplatit čtrnáct tisíc za osmadvacet hodin, které věnoval práci pro radnici. A to, podle jeho vyjádření, v pracovní době, kdy se běžně věnuje svému podnikání. Tedy v jiném čase, než pracuje pro městys. 

„Chtěl bych se vyjádřit k událostem z minulého zasedání zastupitelstva, kde na základě návrhu zastupitele Karla Kasala se zastupitelstvo usneslo k odvolání mé osoby z pozice místostarosty. Předcházela diskuze k požadavku firmy Koníř, s.r.o., v níž jsem kromě zaměstnaneckého poměru i společníkem a jednatelem. Starosta Tomáš Helar vám všem nalhal pohádky a v některých z vás vyvolal účelně závist. Jednou z nich bylo, že nevěděl, že bude refundace zpětně,“ prohlásil na začátku zmíněného bodu dnes už jen řadový zastupitel Pavel Koníř.

Dnes již bývalý místostarosta Větrného Jeníkova Pavel Koníř 

Následně zmínil proběhlou anketu mezi občany, jež zjišťovala jejich zájem o větrníky, které by se ve Větrném Jeníkově mohly v budoucnu objevit. Podle něj nebyli obyvatelé Jeníkova dostatečně informováni. „Všude jsem komunikoval jen já. Starosta nemá přístup na sociální sítě a právě na sociálních sítích se nejčastěji řeší připomínky. Poslední měsíce se na mě obraceli občané s tím, že starosta nebere telefony, není k zastižení nebo něco slíbí a nic se nestane. O to smutnější je, že se s podobnými problémy ozývali i dodavatelé a nemalá část mi osobně nebo telefonicky oznámila, že budou komunikovat už jen přímo se mnou,“ pokračoval Koníř ve svém vyjádření.

Dle slov Koníře starosta Helar s občany i institucemi téměř nekomunikuje, buď telefony nevezme, nebo odmítne hovor s tím, že pošle SMS s dodatkem, že se ozve zpět. „Což pak neuskuteční. Podobné scénáře nedostupnosti mi byly nezávisle od různých lidí oznamovány v průběhu celého loňského roku. Poslední upomenutí na nedostupnost obdržel starosta minulý týden v e-mailu kvůli územnímu plánu, byl jsem v kopii. Na to, že si lidé stěžují, jsem starostu několikrát upozornil i já. Pokaždé se rozčiloval, že mu nikdo nevolal a že si všichni vymýšlí, a hlavně ho strašně zajímalo, kdo to byl,“ nebral si Koníř servítky.

Větrné elektrárny ve Větrném Jeníkově nechtějí, v anketě je odmítly dvě třetiny místních

Větrné elektrárny jsou aktuálně téma, které řeší ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Vedení obce včera večer během zasedání zastupitelstva zveřejnilo výsledky ankety, kde se lidé k výstavbě vyjadřovali.

Dodal, že starosta Helar má „své lidi, kteří dělají jeho práci za něj, aby se chod obce nezastavil“.

„Úplně se vyhnul rozhodnutí." 

Zastupitel Koníř dále kritizoval nedávný výběr nové matrikářky. „Starosta se úplně vyhnul rozhodnutí. Podepsal všechny kombinace kandidátek na prvních třech pozicích. A nechal rozhodnout zaměstnankyně úřadu. Nemyslím si, že by se takto měl starosta chovat. Toto všechno byly důvody, proč jsem se v průběhu února rozhodl, že mu konečně přestanu dělat osobního asistenta. Oznámil jsem mu, že budu funkci místostarosty vykonávat stejně jako místostarostka Darina Sochorová, tedy z 90 procent bez fyzické účasti,“ pokračoval Koníř.

Starosta Větrného Jeníkova Tomáš Helar 

Starosta Helar s ním v poslední době údajně přestal zcela komunikovat. Mezi lidmi v Jeníkově se podle Koníře šíří třeba to, že Tomáš Helar v městysi bydlí jen „papírově“, a tudíž nemá potřebné informace o dění v obci. „Několik lidí mi řeklo, že měl být odvolán starosta, a ne pracovitý místostarosta. Mluvil jsem s několika starosty z Jihlavska, a ti mi řekli, že nechápou, proč mě zastupitelé odvolali, že jsem byl jediný v Jeníkově, který fungoval. O starostovi mi řekli, že je to špatný starosta, který nemá patřičný přehled, a v Jeníkově to bude vidět,“ zmínil dále Koníř ve svém zhruba desetiminutovém vyjádření.

„Dnes se k tomu vyjadřovat nebudu." 

„Sebechvalná řeč to byla pěkná,“ zareagoval jako první zastupitel Milan Brtnický.

Poté si vzal slovo tolikrát skloňovaný starosta Helar. „Já sám za sebe můžu sepsat nějaké vyjádření, až si to přečtu, protože jsem to všechno nestačil pobrat. Klidně k tomu dám vyjádření příště, ale dnes se k tomu vyjadřovat nebudu,“ řekl Tomáš Helar rezolutně.

Tím, kdo v březnu navrhl Konířovo odvolání, byl zastupitel Karel Kasal. A to dnes znovu připomněl. „Byl to můj návrh na základě přesvědčení toho, jak Pavel pracuje. První tři měsíce pracoval dobře,“ myslí si Karel Kasal.

K vyjádření Pavla Koníře se vyjádřila i místostarostka Darina Sochorová. Podle ní odvolání místostarosty nebylo kvůli zmíněné refundaci mzdy. Jak řekla, to už byla „poslední kapka“. „Myslím, že jsme spolu bojovali už vloni. V životě jsem se s takovým chováním, jako u tebe, nesetkala. Myslím to, jak se chováš tady k nám, ale i k lidem v Jeníkově, když vyjádří jiný názor. Nemyslím si, že to je dobré chování představitele obce. Za mě nejsi člověk, který by měl být ve vedení obce,“ mluvila Darina Sochorová k Pavlu Konířovi.

Komentáře na Facebooku 

Naopak částečné zastání Koníř našel u zastupitele Michala Neubauera. Podle něj je celá situace zbytečnou komedií. „Nemůžete přece plést vaše rozbroje s pracovním nasazením? Pavel někdy pravdu podá jiným způsobem, než chce člověk slyšet, to je fakt,“ poznamenal Michal Neubauer, a zmínil třeba komentáře na Facebooku, které se některým lidem nemusí líbit. Právě sociální sítě Koníř před březnovým odvoláním spravoval. „Sám jsem Pavlovi říkal, že by to měl někdy trochu zmírnit,“ dodal Neubauer a smířlivě pokýval na Koníře, že ho na to někdy upozorňoval.

„Vám to přijde normální, že tady na sebe pliveme přes média?“ poznamenal ještě Brtnický. Na konci několikaminutové diskuze k bodu Pavla Koníře starosta Helar ještě jednou zopakoval, že si vyjádření přečte, až jej dostane písemně, a na dalším zastupitelstvu se k němu vyjádří. To se ve Větrném Jeníkově bude konat v úterý 14. května v kanceláři starosty.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky vyjádření, odvolání, starosta, místostarosta, zastupitelstvo, Tomáš Helar, Pavel Koníř, Větrný Jeníkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Starosta? Nebere lidem telefony, slibuje a nic se pak nestane, znělo na zastupitelstvu ve Větrném Jeníkově | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.