Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Primátor Jihlavy řešil s předchůdci novou arénu. Je to pro město přepych, mám obyčejný strach, řekl Výborný

Dnešní podvečer patřil na jihlavské radnici debatě současného primátora Petra Ryšky, který pozval své předchůdce – Vladimíra Hinka, Vratislava Výborného, Rudolfa Chloupka, Jaroslava Vymazala a Karolínu Koubovou. Ze setkání, které mohli lidé sledovat i v on-line přenosu, se nakonec omluvil Vladimír Hink a Karolína Koubová.

Dvouhodinová debata, kterou sledovala zhruba stovka lidí, byla rozdělena na tři tematické celky. Prvním tématem byla Horácká multifunkční aréna, dále to byly investice a rozpočet města a třetím tématem byla volná diskuze.

„Jde o unikátní setkání, které se doteď nikdy neuskutečnilo,“ zmínil v úvodu mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.

K organizaci setkání přiměl primátora Ryšku nedávný článek v deníku MF Dnes s titulkem „Nejspíš to dopadne blbě, kritizují jihlavští exprimátoři stavbu Horácké multifunkční arény“. Zde se někteří bývalí nejvyšší představitelé Jihlavy vyjadřují ke stavbě multifunkční haly.

Podle primátora Ryšky však článek cituje řadu zavádějících informací. „Když jsme poté některé respondenty kontaktovali, dozvěděli jsme se, že jejich slova autoři vytrhli z kontextu a nezveřejnili jejich odpovědi kompletně. V článku je totiž uvedeno velké množství nepodložených a zavádějících tvrzení. Nechci proto reagovat dalším článkem, ale rozhodl jsem se uspořádat veřejnou debatu se všemi bývalými primátory, kteří mé pozvání přijmou,“ zmínil ještě před setkáním primátor Petr Ryška.

Současný primátor Jihlavy Petr Ryška 

Za důležitou tuto debatu Ryška považuje i proto, že Jihlava, podle něj, nyní stojí na předělu. „Dlouho odkládané investice už nejdou odkládat – Horácká multifunkční aréna (HMA), Centrální dopravní terminál (CDT). Jihlava se konečně dostala k opravám vodohospodářské infrastruktury, která je ve velmi špatném stavu. Věnujeme se opravě městských domů, které dlouhodobě chátrají. Každá velká investice vyžaduje velké množství peněz a město se musí rozhodnout, jestli do toho jít, nebo ne. Jihlava potřebuje krajskou infrastrukturu,“ vysvětlil na začátek Petr Ryška.

Zpátky o pět let 

O novém stadionu se podle něj mluvilo už roky, verze byly různé. Buď měl stávající stadion projít opravou, nebo se měl postavit zcela nový. „V roce 2018 se vybrala varianta, že vznikne HMA,“ vrátil se Ryška pět let zpátky.

Aktuální foto (16.10.2023) z demolice zimního stadionu v Jihlavě, foto: Horácká aréna 

Vysvětlil důvody, proč se staví nová aréna. Podle něj má aréna v centru měst větší šanci žít třeba i 16 hodin denně – třeba dopoledne ji budou moct navštěvovat školy. „Záporem je třeba nedostatek parkovacích míst. I to, doufáme, že vyřeší třeba parkovací dům,“ věří primátor Jihlavy. K tomu připomněl financování arény a informoval o tom, že v tuto chvíli běží vše, jak má. Ani demolice, jak dodal, zatím nepřinesla žádné velké problémy.

K HMA se jako první vyjádřil exprimátor Vratislav Výborný. „Je tu otázka, zda město potřebuje takto velkou investici jako je HMA?“ otázal se Vratislav Výborný na začátku. Upozornil na chybějící hotely, ubytovací kapacity. „O parkování se ani nebudeme bavit,“ řekl Výborný. „Mám obavy, že i příjmy, které jsou předpokládány, jsou trochu ve vzduchu. Není to tak, že bych vše zavrhoval. Já jsem navrhoval řešení, že by aréna mohla stát v místě současného autobusového nádraží. Plocha nádraží je plošně dostatečná, jsou tam sítě, bylo by tam i parkování. Nemuselo by se sahat do země. Nicméně tento můj návrh, který byl schůdný, nezvítězil,“ zavzpomínal na svůj dřívější nápad Výborný, který stál v čele města od roku 1998 do roku 2000 coby starosta a od roku 2000 do roku 2004 v pozici primátora. „Pocitově jsem se dopracoval k tomu, že to je teď pro Jihlavu přepych. Vydáme se snad ze všech rezerv,“ myslí si Výborný.

Bývalý primátor Jihlavy (1998 - 2004) Vratislav Výborný 

Není tu dostatek hotelů." 

Na chybějící ubytovací kapacity zareagoval současný primátor Ryška. „Ano, není tu dostatek hotelů a parkovacích míst,“ souhlasil. A v otázce parkování se znovu odvolal na nový parkovací dům u Billy, který bude stavět soukromý investor.

Lidé, kteří dnešní debatu sledovali, mohli klást v živém vysílání své dotazy. První se týkal odhadu, kolika procentům Jihlavanů bude HMA sloužit. „To se dá těžko říct, bude ale sloužit hlavně sportovním akcím. Budou tu určitě i kulturní a společenské akce. Věřím, že seženeme dobrého manažera. Věřím, že do haly přijde velké procento Jihlavanů, i když to určitě nebude každodenní návštěva,“ reagoval Petr Ryška.

Horácká multifunkční aréna, která bude stát na místě bývalého zimního stadionu v Jihlavě, by se měla otevírat ve druhé polovině roku 2025.

Se svým názorem na novou arénu se svěřil i exprimátor Jaroslav Vymazal, jenž seděl v primátorském křesle v letech 2006 – 2014. „Souzním s Petrem Ryškou,“ řekl Jaroslav Vymazal. Vzpomněl na to, jak díky peněz z Evropské unii se v Jihlavě navýšily kapacity škol a školek, vybavení ZUŠ a škol, školek, domu dětí a mládeže.

„200 milionů za osm let jsme dali do zoo, postavili jsme i malý zimáček. Jsem rád za to, jak jsme Jihlavu mohli proměnit. A také jsem rád za to, že se začaly uplatňovat architektonické soutěže. HMA bude opravdu multifunkční. Já tomu věřím. Musíme se na to dívat tak, že jsme metropolí kraje a stavba má tak velký smysl. Jsem moc rád za tu polohu, kde bude hala stát, má to genius loci. Nebude to jen o večerních akcích, hala pojede od rána do večera. A parkování nebude žádný problém. Dnes se vše staví tak, že vše je ve středu a lidé tam dojíždí MHD nebo vlaky,“ vyjádřil se Jaroslav Vymazal.

Bývalý primátor Jihlavy (2006 - 2014) Jaroslav Vymazal 

Prostor k tomu vyjádřit se dostal i Rudolf Chloupek, bývalý primátor z let 2014-2018. „Jsem rád za to řešení, i když hala už dávno mohla stát. Když jsem začínal, tak jsme se domlouvali s koalicí a chtěli jsme vypsat architektonickou soutěž. Na zastupitelstvu část zastupitelů ale ruku nezvedla. Je to vina několika zastupitelstev, která se nebyla schopna domluvit,“ myslí si Rudolf Chloupek.

Bývalý primátor Jihlavy (2014 - 2018) Rudolf Chloupek 

Jako mnohým, i jemu se nejprve líbila myšlenka, že by HMA stála na okraji města. „Teď si ale naopak myslím, že ta poloha HMA není marná,“ pochvaluje Chloupek a upozornil na to, že třeba takzvaný zimáček nemá žádné zázemí. Oproti tomu pochválil dostupnost MHD. „I když mimojihlavští se sem nějak dostat musí, vlaková doprava není dostačující. Je předpoklad, že parkovací plochy budou potřeba. Trápí mě otázka provozních nákladů. Ta je důležitá pro budoucnost,“ zamyslel se nahlas exprimátor Jihlavy Chloupek.

Proč nebylo referendum? 

Další sledující z řad veřejnosti položil otázku, proč se kvůli výstavbě HMA nevypsalo referendum? „Úplně si neumím představit, že bychom to řešili referendem. Neumím si představit to, že informací, aby se člověk mohl rozhodnout, bylo třeba opravdu mnoho. Nebylo třeba jisté, že uspějeme s dotací z Národní sportovní agentury. Myslím, že máme zastupitelskou demokracii a my jsme jasně řekli, že to chceme postavit a plníme slib, který jsme dali,“ vzal si slovo Petr Ryška a v návaznosti na další dotaz mluvil i o tom, co všechno bude dělat a řešit jednatel nové obchodní společnosti, která bude mít chod HMA na starosti.

„Teď je vypsáno výběrové řízení, kdy do 7. listopadu schraňujeme kandidáty, pracujeme s i s personálními agenturami, v listopadu budou pohovory. Když to vše půjde dobře, tak bychom v prosinci na zastupitelstvu mohli schválit jméno. Když bude jednatel obchodní společnosti, tak ji založíme. To bude snad v březnu,“ popisuje Ryška a k náplně práce jednatele řekl, že tento člověk bude řešit funkčnost stavby a areálu, bude muset začít pracovat s naplněním areálu, shánět akce, a to jak ty sportovní, tak i společenské.

Budoucí podoba Horácké multifunkční arény (vizualizace), foto: Horácká aréna 

Vratislav Výborný se znovu vrátil k titulku zmíněného článku. „Řada velkých staveb dopadla blbě… To je opravdu pocitové. Já jsem opravdu rád, že bude nová aréna. Já tomu fandím. Mám jen obyčejný strach, že máme teď velké oči. Jsem rád, že za to už nemusím zodpovídat. Pane primátore, máte to na tričku, držím pěsti, ať máte na stavbě co nejmenší problémy,“ podpořil Výborný Petra Ryšku.

„Jsme si vědomí toho, že tam bude řada problémů. Víme, že město na to má ekonomicky, že to městu pomůže. Jak se problémy vyskytnou, tak je budeme řešit. Děláme si rezervy,“ reaguje současný primátor.

O budoucnosti a ekonomických dopadech stavby krátce zapřemýšlel ještě i Chloupek. „Může přijít hospodářská krize a budeme muset šetřit na všem. Už teď je to na hraně s tím, co si město může dovolit. Doufáme, že vše dopadne i s tím využitím do budoucna.“

Během první části debaty se na Facebooku objevilo několik názorů od občanů. Kritikou na osobu Vratislava Výborného nešetřil třeba Robert Kohn. „Pan Výborný je neskutečný alibista! Místo, aby mu bylo stydno za to, že jeho garnitura tady nedokázala vůbec nic a teď bude kopat kolem sebe? Proboha proč dostává tenhle prostor, stejně jako ostatní předchůdci? Kritizovat by jim šlo, ale neudělali vůbec nic a za jejich působeni Jihlava upadla na totální dno.“

Investice města 

Dalším probíraným tématem byly investice města. K tomu si úvodní slovo opět vzal Petr Ryška. „Aréna bude důležitá, kdybychom ji nestavěli, tak postavíme pár chodníků navíc, ale rozvoji to nepomůže. Aréna se roky odkládala, stejně jako CDT a vodohospodářská infrastruktura, o kterou jsme se roky soudili. V rezervním fondu by mělo zůstat asi 250 milionů korun, máme i další rezervní fondy,“ nastínil Ryška.

Odpovídá mu Výborný, podle něhož peníze nejsou všechno, důležitá je i kapacita stavebních firem a úřadů. „Myslím, že referenti toho mají až nad hlavu. Jedna věc je mít peníze, měšec, a druhá věc je to, kdo do zařídí a kdo to udělá.“ Ryška mu dává za pravdu. „Ano, souhlasím, personální kapacita je pro nás velký problém. Věříme, že to nějak zvládneme,“ reagoval primátor.

Mezitím se na Facebooku objevil další kritický názor, tentokrát z pera Ondřeje Němce, který řešil už provoz samotné arény. „Vaše představy jsou dosti zcestné... Nelze dopoledne hrát např. hokej, jak jste zde vysvětloval a večer již bude na stejném místě koncert. Docela mě zaráží, že takový nesmysl vychází z úst primátora.... Máte vůbec představu, jak dlouho se staví pódium a závěsné ozvučení pro koncert, který by mě zajistit zaplnění arény? Hledáte pro arénu manažera, ale pokud by měl splňovat vaše představy, upřímně ho lituji. Jak jsem měl dobré mínění o budoucnosti nové arény, tak začínám mít spíš obavy.“

Během dvouhodinového setkání se bývalí primátoři s Petrem Ryškou bavili i o dalších investičních tématech, došlo třeba na revitalizace sídlišť, vysokorychlostní trať, prodloužení cyklostezky z Pístova nebo to, že okrajové části Jihlavy jsou pro město finančně náročnější. Řešily se i plánované změny v parkování v modrých zónách. „Změny mohou nastat až poté, co budeme mít k dispozici nějaká relevantní data z terénního auta, které bude monitorovat parkování ve městě,“ řekl Ryška.

K často složité dopravní situaci a novinkám v parkování se stručně vyjádřil i exprimátor Chloupek. „Dojíždějící by se neměli cpát do centra města. To je i trend všude ve světě.“

Málo parkovacích automatů 

Z řad sledujících zazněla i stížnost na nedostatek parkovacích automatů. „Podcenili jsme jejich počet. Jeden parkomat stojí více než 200 tisíc. Mysleli jsme, že větší část lidí bude platit přes mobilní aplikaci. Dochozí vzdálenost k parkovacím automatům je maximálně 200 metrů. Měly by být před všemi důležitými institucemi – nemocnice, pošta. Znovu se vrátí možnost platby SMS,“ nastínil v závěru debaty primátor Jihlavy Petr Ryška.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava/Youtube, Horácká aréna

Štítky debata, diskuze, téma, politika, komunální, primátor, vedení, radnice, aréna, investice, město, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To je věc Jihlaváků,at si to pridebatují,hlavní je že nějaká debata vůbec proběhla a že primátor není zbabělý sráč jako ten Fialový zkurvysyn v Praze,který ani nemá odvahu se podívat na ulici lidem do očí!!!!!!!!!!

Středa, 18. října 2023, 07:42Odpovědět

Primátor Jihlavy řešil s předchůdci novou arénu. Je to pro město přepych, mám obyčejný strach, řekl Výborný | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.