Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

TOP 09 na Vysočině povede poslankyně Ochodnická, nahradila Blažka. Získala stoprocentní podporu

Předsedkyní krajského výboru TOP 09 na Vysočině se stala poslankyně Martina Ochodnická (dříve Lisová). Vystřídala Jiřího Blažka, který stranu v kraji vedl dlouhodobě. Včera ho delegáti sněmu, který se konal v Havlíčkově Brodě, zvolili krajským místopředsedou. Post dalšího místopředsedy obhájil dosavadní místopředseda Libor Honzárek. TOP 09 má na Vysočině asi 120 členů.

„Nabídla jsem (delegátům) to, že jsem nejblíž ze současných členů TOP 09 na Vysočině legislativě, tvorbě zákonů. Je to pro předsedu kraje velmi důležité vědět, co se děje na celostátní úrovni a přenášet to dolů. Nabídla jsem také, že budeme debatovat, že se budu snažit velmi informovat a pracovat týmově," řekla Martina Ochodnická.

Sněmu se účastnilo 32 delegátů, Ochodnická neměla protikandidáta, získala stoprocentní podporu. Přebírat pozici v čele krajské organizace po jejím dlouholetém předsedovi je pro ni výzvou a závazkem. „Pan Blažek za sebou má ohromný kus práce, já sama jsem produktem jeho úspěchu, už to, že máme poslance, je fajn, jsme za to rádi. Takže pro mě je to ohromná zodpovědnost. Zároveň jsem ráda, že bude stát za mými zády, že se od něj budu moct učit, získávat zkušenosti," řekla Ochodnická.

Před TOP 09 na Vysočině podle ní nyní stojí především příprava na krajské volby v roce 2024, zisk mandátu v krajském zastupitelstvu totiž straně opakovaně těsně unikl, když nezískala potřebných pět procent hlasů. Ochodnická chce začít jednat o možné krajské spolupráci ve formátu vládní koalice SPOLU, ve které jsou s TOP 09 občanští demokraté a lidovci. „Myslím si, že si nemůžeme dovolit ten komfort, jit do toho (voleb) jen pod hlavičkou TOP 09 a riskovat, že necelých pět procent hlasů propadne, takže budeme určitě hledat koaliční potenciál a budeme ho určitě primárně hledat na půdorysu SPOLU," řekla Ochodnická.

„Dál se chci věnovat rodině."  

Ve sněmovních volbách plánovaných na rok 2025 již kandidovat nechce, je rozhodnutá věnovat se krajské politice a především rodině. Je matkou tří dětí, s nejmladším z nich je nyní na rodičovské dovolené manžel. To, že jako poslankyně tráví s rodinou méně času, vnímá jako dluh, který chce rodině nahradit. Zároveň připouští, že je to přístup, který od aktivní politické kariéry mladé ženy odrazuje, je jednou z bariér větší účasti žen ve vrcholné politice.

Devětatřicetiletá Ochodnická je od roku 2021 poslankyní Poslanecké sněmovny. Mezi lety 2014 a 2022 byla starostkou Větrného Jeníkova na Jihlavsku. Doposud byla členkou krajského výboru TOP 09.

Jiří Blažek, který v březnu oslaví jednašedesáté narozeniny, se stal předsedou krajské organizace TOP 09 poprvé v roce 2009. Poté pozici s přestávkami několikrát obhájil. Místopředsedkyní krajského výboru uplynulé dva roky byla vedle místostarosty Havlíčkova Brodu Honzárka také historička Lenka Šimo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky TOP 09, Vysočina, vedení, poslankyně, Martina Ochodnická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 na Vysočině povede poslankyně Ochodnická, nahradila Blažka. Získala stoprocentní podporu | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.