Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jihlavě se rýsuje koalice ČSSD, ANO a KDU. Ta původní se rozpadla

V Jihlavě se rýsuje nová koalice složená z ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Hnutí ANO, které komunální volby před dvěma lety v krajském městě vyhrálo, bylo doposud v opozici. Podle očekávání by na úterním zastupitelstvu města mělo ANO obsadit pět z 11 míst v radě, včetně dvou míst náměstků. ČTK to řekli zástupci stran.

Dosavadní koalice tvořená sociálními demokraty, lidovci, ODS a Forem Jihlava se rozpadla 1. listopadu, kdy byli z rady odvoláni zástupci ODS a Fora. Primátor jejich odvolání zdůvodnil špatným fungováním koalice.  

Radniční koalice v zastupitelstvu původně disponovala 21 hlasy z 37, nová koalice za sebou bude mít 20 zastupitelů. V městské radě teď není obsazeno pět míst.

Vyjednávání o nové koalici, která město povede zbývající dva roky tohoto volebního období, se podle náměstka primátora Vratislava Výborného (ČSSD) chýlí ke konci. „Ještě dolaďujeme určité priority, které by se měly objevit v koaliční smlouvě,“ řekl. Smlouva má být podepsána příští týden v úterý, před zasedáním zastupitelstva, které má v programu volbu radních.

Žádný sporný bod 

Podle dosavadních dohod zůstane primátorem sociální demokrat Rudolf Chloupek. ČSSD si v městské radě ponechá čtyři místa a lidovci dvě. Novými náměstky za ANO by se měli stát Jana Mayerová a Radek Popelka. Mayerová by měla mít na starosti dopravu, školství a kulturu a Popelka územní plánování a správu realit.

„Jednání probíhají, zatím jsme nenašli žádný zásadní střet,“ řekl ČTK Popelka. Potvrdil to, že uzavření případné koalice je naplánováno krátce před úterním zastupitelstvem.

Žádný sporný bod v jednáních nyní nevidí ani lidovecký náměstek primátora Jaromír Kalina. To, že KDU-ČSL zůstane jeden náměstek a jeden radní, podle něj odpovídá volebnímu výsledku strany. „V tomto ohledu větší ambice nemáme,“ řekl.

Odvolání čtyř náměstků 

ANO má v Jihlavě osm zastupitelů, stejně jako ČSSD. KSČM drží šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech zastupitelích mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou ještě dva členové TOP 09.

Problémy ve vedení jihlavské radnice se táhly delší čas. Koaliční smlouvu nepodepsal Miroslav Tomanec z Fora, který přišel do zastupitelstva v červnu po rezignaci Arifa Salichova. Karolína Koubová z Fora v říjnu na místo radní rezignovala (o tomto jsme informovali ZDE). Na návrh primátora pak byli 1. listopadu odvoláni náměstci Jaroslav Vymazal (ODS) a Milan Kolář (Forum Jihlava) a radní za ODS Vítězslav Schrek a David Beke (o tomto jsme informovali ZDE).

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ANO 2011, Jihlava, koalice, ČSSD, KDU-ČSL, rada, ODS, Radek Popelka, Jana Nagyová, Vratislav Výborný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se rýsuje koalice ČSSD, ANO a KDU. Ta původní se rozpadla | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.