Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Jihlavě rezignovala radní města Karolína Koubová z Fora Jihlava

V Jihlavě rezignovala radní města Karolína Koubová z Fora Jihlava. V otevřeném dopise adresovaném primátorovi Rudolfu Chloupkovi (ČSSD), zveřejněném na facebooku, tento krok zdůvodnila problémy v radniční koalici. V ní je Forum spolu s ČSSD, lidovci a ODS. Informaci, kterou dnes přinesla Mladá fronta Dnes (MfD), ČTK potvrdil náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Podle něj lze očekávat jednání o dalším fungování radnice.

Rezignační dopis Koubové je datován k 27. říjnu. „Předpokládám, že v pondělí na poradě primátora si řekneme, jakým způsobem budeme postupovat,“ uvedl Kalina. Podle jeho názoru je koaliční smlouva neplatná několik měsíců, protože ji doposud nepodepsal Miroslav Tomanec z Fora Jihlava. V jihlavském zastupitelstvu podnikatel Tomanec v červnu nahradil někdejšího státního zástupce Arifa Salichova, který rezignoval ze zdravotních důvodů.

V jedenáctičlenné městské radě si Forum Jihlava vyjednalo dvě místa, jeho druhým zástupcem je náměstek primátora Milan Kolář. Vyjádření primátora Chloupka k rezignaci radní Koubové se dnes ČTK získat nepodařilo. „Možnost rozpadu nynější koalice se zvýšila,“ řekl primátor MfD.

Podle Koubové je radniční koalice paralyzována neochotou vyřešit své dlouhotrvající problémy a není schopna se dohodnout na uskutečnění základních bodů svého programového prohlášení. Koubová dále napsala, že odstupuje také od koaliční smlouvy. „Věřím, že tento krok povede k novým jednání a stabilizaci současného stavu,“ uvedla v písemném prohlášení.

Komunální volby v padesátitisícové Jihlavě před dvěma lety vyhrálo hnutí ANO, které však skončilo v opozici. V městském zastupitelstvu má osm mandátů, stejně jako druhá ČSSD. Třetí KSČM získala šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech mandátech mají KDU-ČSL a uskupení Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou také dva členové TOP 09. Radniční koalice disponovala 21 hlasy.

Autoři | Foto www.jihlava.cz

Štítky Jihlava, Karolína Koubová, ČSSD, koalice, primátor, Mladá fronta DNES, Rudolf Chloupek, Jaromír Kalina, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě rezignovala radní města Karolína Koubová z Fora Jihlava | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.