Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Jihlavě se rozpadla koalice ČSSD, ODS, lidovců a Fora Jihlava. Čtyři radní byli odvoláni

V Jihlavě se dnes rozpadla koalice ČSSD, ODS, lidovců a Fora Jihlava. Na návrh primátora Rudolfa Chloupka z ČSSD odvolali zastupitelé krajského města čtyři radní za ODS a Forum z jedenáctičlenné městské rady. Volba nových radních připadne zřejmě na mimořádné zastupitelstvo 15. listopadu.

Primátor návrh na odvolání radních zdůvodnil tím, že sociální demokraté spolu s lidovci považují koaliční smlouvu za neplatnou. Odvoláni byli náměstci Jaroslav Vymazal (ODS) a Milan Kolář (Forum Jihlava) a radní za ODS Vítězslav Schrek a David Beke. Pro odvolání Milana Koláře a Jaroslava Vymazala v tajném hlasování odevzdalo hlas 27 zastupitelů, pro Davida Beke a Vítězslava Schreka o jednoho méně. Pro odvolání primátora Rudolfa Chloupka a náměstka Vratislava Výborného (oba ČSSD) hlasovalo jen 10 zastupitelů. Tito dva radní tedy své pozice uhájili. 

Do rady by se zřejmě mohlo dostat hnutí ANO, které před dvěma lety volby v Jihlavě sice vyhrálo, ale skončilo v opozici. Přestavbu koalice na jihlavské radnici na vládní model ČSSD+ANO+KDU-ČSL lze očekávat pravděpodobně již na mimořádném zastupitelstvu 15. listopadu. Zastupitelé se původně měli sejít jen k otázkám vodohospodářské problematiky. Dá se však očekávat, že současně dojdě i k volbě nových radních.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihlava, ČSSD, ODS, koalice, Rudolf Chloupek, Jaroslav Vymazal, Milan Kolář, Vítězslav Schrek, KDU-ČSL, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se rozpadla koalice ČSSD, ODS, lidovců a Fora Jihlava. Čtyři radní byli odvoláni | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.