Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2016: Zítra a v sobotu jsou krajské a senátní volby, v Jihlavě navíc první referendum

V celé České republice mimo Prahy se ve dnech 7. a 8. října uskuteční volby do zastupitelstev krajů. Současně se volí třetina Senátu. Nového senátora po šesti letech bude volit i Jihlavsko. A v krajském městě Jihlavě bude možné hlasovat ještě i v referendu. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Na co si dát pozor, aby váš hlas byl platný a mohl pomoci jak konkrétní straně, tak i jednotlivým kandidátům?

Krajské volby:

Největší území - celý Kraj Vysočina - bude volit své krajské zastupitele. Volební lístky dostal každý občan do své schránky. Lístky pro volby do zastupitelstev krajů mají šedou barvu a ve volební místnosti se budou vkládat do úřední obálky šedé barvy. Jak správně volit, poradí výstižné video, které připravila Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Senátní volby:

Volby do Senátu mohou být na rozdíl od krajských voleb dvoukolové - to byl zatím pokaždé případ jihlavského obvodu.  V prvním kole mají hlasovací lístky do Senátu žlutou barvu. A žlutá bude i úřední obálka, do které svůj jediný hlasovací lístek za plentou lidé vloží.  Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, bude se konat druhé kolo voleb. Tam si to „rozdají“ dva nejúspěšnější kandidáti v prvního kola. Druhé kolo by se konalo opět v pátek a sobotu příští týden, tedy ve dnech 14. a 15. října. Do Senátu nevolí celý kraj, ale jen vybrané senátní obvody. Jihlavska se týká senátní obvod č. 52. Část Kraje Vysočina potom patří ještě do odvodu 40 - Kutná Hora. Zatímco u krajských voleb mohou voliči rozdávat preferenční hlasy, pro Senát volí jen jediného kandidáta.

Referendum v Jihlavě:

V Jihlavě se navíc uskuteční ještě dlouho odkládané první referendum. Hlasování proběhne na území statutárního města Jihlava v 58 hlasovacích okrscích. Odpovídat budou lidé v místnostech, které budou kromě dvou okrsků ve stejných budovách jako volební místnosti pro volby do zastupitelstev krajů a do Senátu.

Lidé budou moci ve třech otázkách rozhodnout o výstavbě spalovny odpadů, vylepšení motivačního systému plateb za odpady a zvýšení míry třídění odpadu. Rozhodnutí v místním referendu je platné, pokud se hlasování zúčastní alespoň 35% voličů z Jihlavy. Po vleklých soudních sporech vyhlásil místní referendum ke 3 otázkám o odpadech v Jihlavě  Krajský soud v Brně (více čtěte ZDE). Přípravný výbor původně chtěl referendum o odpadech uspořádat s předloňskými obecními volbami. O smysluplnosti konání referenda v Jihlavě se v poslední době rozhořela poměrně ostrá diskuze na sociálních sítích.

Foto pixabay.com, FSS MU, Jihlavská Drbna

Štítky Jihlava, referendum, Senát Parlamentu ČR, volby, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, volební místnost, okres Jihlava, Česko, Praha, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Zítra a v sobotu jsou krajské a senátní volby, v Jihlavě navíc  první referendum | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.