Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Referendum v Jihlavě nakonec bude, město neuspělo se svou ústavní stížností

Jihlava neuspěla u Ústavního soudu se stížností kvůli místnímu referendu ke stavbě spalovny a třídění odpadu. Znamená to, že se referendum bude konat spolu s krajskými volbami v roce 2016. Vyplývá to ze včerejší tiskové zprávy jihlavské radnice, která toto referendum označuje za zbytečné.

Podle slov Matěje Man z iniciativy referenda přípravný výbor chystá k referendu velkou informační kampaň. „Aby Jihlaváci skutečně té možnosti využili a aby velmi dobře věděli, o čem rozhodují,“ upřesnil Man. Zamítnutí ústavní stížnosti města uvítal. „Magistrátu i zastupitelům jsme tvrdili, že tudy cesta nevede,“ uvedl.

Jihlavští zastupitelé schválili podání ústavní stížnosti proti rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS) o konání referenda až napodruhé, a to na svém mimořádném zasedání 22. října. Při prvním zářijovém hlasování pro návrh primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) nezvedl ruku dostatečný počet zastupitelů. Podání stížnosti primátor zdůvodnil tím, že jihlavskému zastupitelstvu bylo upřeno právo o referendu rozhodovat, protože soud rozhodl dříve.

Podle včerejší tiskové zprávy magistrátu odmítli soudci stížnost města z procesních důvodů. „Ústavní soud nalezl formální argumenty, proč se věcí nezabývat, než aby věcně přezkoumal skutečnou podstatu problému,“ sdělil Jan Vystrčil, vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu.

120 tisíc tun odpadu

Radnice tvrdí, že referendum je zbytečné v této situaci, kdy město nechce stavět spalovnu a kdy i další požadavky referenda dávno naplňuje. „Budeme se alespoň snažit snížit náklady na jeho konání, které jsou odhadovány na 1,5 milionu korun,“ uvedl Chloupek v tiskové zprávě.

Naopak stoupenci referenda na říjnovém zasedání městského zastupitelstva uváděli, že otázky referenda jsou pořád aktuální, i proto, že stavba spalovny s kapacitou 120 tisíc tun odpadu v Jihlavě nebo ve Žďáru nad Sázavou je jednou ze zvažovaných variant likvidace odpadu v chystaném desetiletém plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina. V referendu by lidé měli odpovídat na tři otázky, které se kromě spalovny týkají i recyklace odpadu.

Snahu o vyvolání referenda v Jihlavě provázejí složité právní spory.  Přípravný výbor referenda a aktivisté ze sdružení Společně pro Vysočinu původně chtěli referendum o odpadech uspořádat s loňskými obecními volbami, ale to se jim kvůli rozporům s radnicí prosadit nepodařilo.
 

A na jaké otázky by se tedy na podzim v Jihlavě mělo odpovídat? Jak by takový hlasovací lístek mohl vypadat, se podívejte na druhé fotografii u tohoto článku.

Foto commons wikimedia, Jihlavská Drbna | Zdroj ČTK

Štítky referendum, Jihlava, ústavní stížnost, spalovna, Nejvyšší správní soud České republiky, Rudolf Chloupek, ČSSD, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum v Jihlavě nakonec bude, město neuspělo se svou ústavní stížností | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.