Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jihlavě jdou spolu do komunálních voleb Piráti a lidé z Fóra, o dalších koalicích se ještě jedná

V Jihlavě se na přípravě společné kandidátky pro podzimní komunální volby dohodli Piráti s nezávislými osobnostmi Fóra Jihlava. Primátorka statutárního města Karolína Koubová z Fóra se na této kandidátce bude ucházet o první místo. Lidovci, ODS a TOP 09 o případných koalicích ještě jednají. Zato ANO, ČSSD, KSČM a SPD připravují v Jihlavě samostatné kandidátky, tu zvažuje ji i STAN.

Jméno lídra zatím zveřejnila jen KSČM. Stejně jako před čtyřmi lety jím bude Ladislav Vejmělek. „Tím vždycky začínáme," řekla předsedkyně okresního výboru Helena Vrzalová. Komunisté tvoří na radnici opozici s ANO, ČSSD a SPD.

Město vede Fórum Jihlava s ODS, lidovci, Piráti a koalicí Žijeme Jihlavou, v níž je TOP 09 a Zelení. Donedávna byli v Žijeme Jihlavou i Piráti, ale rozkol nastal poté, kdy Piráti informovali o vytvoření nového volebního projektu se zkratkou PiFo s lidmi z Fóra.

Fórum Jihlava a Piráti vytvoří pro komunální volby společnou kandidátku. O post lídra se bude ucházet i primátorka Koubová

PiFo je zkratka projektu pro podzimní komunální volby v Jihlavě. Tvoří ho jihlavští Piráti a nezávislé osobnosti reprezentované Fórem Jihlava. Společnou kandidátku si v on-line jarním hlasování vybere členská základna. O pozici lídryně kandidátky...

O podobě této kandidátky rozhodne členská základna v on-line hlasování. "Lídr by měl být znám na začátku dubna," řekl předseda místního sdružení Pirátů Vít Žáček. Primární volby by měly začít 14. března, o dva týdny později, než Piráti původně avizovali, podle Žáčka to bylo kvůli událostem na Ukrajině.

Hnutí ANO minulé volby v Jihlavě vyhrálo. "Kandidátku samozřejmě připravujeme. Je možné, že se na ní tentokrát objeví i nezávislí kandidáti," uvedl Zdeněk Faltus, předseda oblastní organizace a jihlavský zastupitel.

Stejně jako SPOLU v parlamentních volbách?

Zástupci ODS, lidovců a TOP 09 uvedli, že mezi jejich projednávané varianty patří možnost spolupráce na půdorysu vládní koalice Spolu. "Potřebujeme si ujasnit to, jestli půjdou do voleb s někým v koalici nebo samostatně, do sněmu v příštím měsíci," řekl předseda místního sdružení a jihlavský radní David Beke.

Vyloučené zatím zřejmě ani není pokračování spolupráce TOP 09 a Zelených na základě projektu Žijeme Jihlavou.

Oblastní organizace STAN Jihlavsko bude mít sněm na začátku dubna. Pak by mělo být jasné, jestli bude STAN kandidovat v krajském městě samostatně nebo v koalici. "Starostové jsou v Jihlavě natolik personálně silní, že si mohou dovolit postavit vlastní kandidátku," uvedl mediální koordinátor Petr Vybíral.

Spolek proti Kronospanu bude kandidovat v komunálních volbách. Jinak se občan svých práv nedomůže, říká předseda

Podzimních komunálních voleb v Jihlavě se zúčastní zbrusu nový politický subjekt. Svoji kandidaturu na své mimořádné schůzi jednohlasně schválil spolek vystupující proti aktivitám společnosti Kronospan. Svoji ještě větší občanskou aktivitu...

ANO má jihlavském zastupitelstvu deset z celkových 37 míst, Fórum Jihlava sedm. ODS získala ve volbách v roce 2018 šest mandátů, Žijeme Jihlavou čtyři. Tři zastupitele mají lidovci, stejně jako komunisté. ČSSD a SPD mají po dvou mandátech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto turistika.cz

Štítky ČR, volby, obce, Vysočina, Jihlava, koalice, Česká pirátská strana, ODS, ANO 2011, TOP 09, Starostové a nezávislí, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě jdou spolu do komunálních voleb Piráti a lidé z Fóra, o dalších koalicích se ještě jedná | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.