Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S hlavní turistickou sezonou otevře Roštejn své historické sály. Novinkou bude videomapping

Hrad Roštejn na Jihlavsku zpřístupní po opravě svoji hlavní část s novou expozicí. Prolíná se v ní historie, myslivost i gastronomie doplněná moderním videomappingem. První návštěvníci budou moci několika sály s historickým mobiliářem procházet od 29. června. Expozice představuje vývoj loveckého hrádku od středověku přes renesanci a baroko až k počátku 20. století. Její vybudování bylo součástí kompletní opravy hradu za asi 73 milionů korun, která bude ve venkovní části pokračovat ještě příští rok, řekla kastelánka Kateřina Rozinková.

Hrad využívaný příležitostně šlechtickými majiteli sídlícími v nedaleké Telči zůstal po požáru z roku 1915 zcela bez vybavení. Historické sály proto zaplnil mobiliář dodaný Muzeem Vysočiny Jihlava, které je správcem hradu. Jen v posledním sále trasy nazvané Lovecké sídlo v proměnách dějin má své čestné místo drobná socha svatého Huberta dochovaná z původního vybavení.

Návrh expozice je z dílny společnosti SGL Projekt. Realizovala ho společnost Full Capacity. V jejím ateliéru vznikal i videomapping, při kterém se na stůl v hodovní síni promítá slavnostní vícechodové menu připravované podle historických kuchařek. „Podávávají se nadívaní šneci, pečené křepelky, indián neboli krocan s omáčkou nebo jelen z vola," řekla Kateřina Rozinková.

Aplikace s informacemi o erbech

Interaktivní je i erbovní sál, ve kterém se podařilo určit 172 z několika stovek vyobrazených erbů. Původně byly převzaty z kroniky koncilu v Kostnici z 15. století. Aplikace s informacemi o erbech bude podle Rozinkové přístupná i na webu hradu.

Součástí etapy dokončené letos bylo také zřízení velké herny navazující na expozici zpřístupněnou před rokem. Expozice je věnovaná lesu a myslivosti a cílí především na děti. Celá evokuje les, děti v ní mohou projít i gigantickým mraveništěm nebo studovat rostliny v Botanickém sále, jehož stěny už od renesance zdobí stovky rostlin včetně jejich názvů. Herna, ve které nechybí myslivecký posed, modely hub a vědomostní kvízy, je jejím logickým zakončením. Děti v ní mohou trávit čas dle vlastního uvážení, jsou limitovány jen otevírací dobou hradu.

Finální úpravy ještě i příští rok 

Opravy, které začaly v květnu 2017, částečně chod hradu omezily. Od loňského roku mohli lidé jen do myslivecké expozice, na věž a do kaple svatého Eustacha. Ani zpřístupněním historické expozice ještě stavební ruch za zdmi hradu neutichne. Do příštího roku bude pokračovat finální úprava nádvoří a fasád.

Po dokončení celého projektu se má hrad vrátit do podoby, kterou měl před požárem z roku 1915. Je v majetku Kraje Vysočina, pro který ho spravuje Muzeum Vysočiny Jihlava.

Autoři | Foto hrad-rostejn.cz

Štítky památky, Roštejn, sezona, turismus, hrad, video mapping, renesance, okres Jihlava, Muzeum Vysočiny Jihlava, oprava, středověk, baroko, gastronomie, lovecký zámeček, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S hlavní turistickou sezonou otevře Roštejn své historické sály. Novinkou bude videomapping | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.