Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Památky na Vysočině získaly za poslední roky z Evropské unie stovky milionů

Jen za poslední tři roky získali vlastníci památek na Vysočině na jejich opravu z evropských dotací asi 250 milionů korun, vyplývá z údajů na webu ministerstva pro místní rozvoj. Obnoven byl například poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Dalších asi 300 milionů mají přislíbené historické objekty, jejichž oprava se teprve chystá, nebo dokončuje. Stav památek se zlepšuje i tam, kde majitelé v minulosti s žádostmi o evropské dotace neuspěly. Musejí ale spoléhat na státní či krajské příspěvky a vlastní kapitál a opravy rozložit na mnoho let.

Bez evropských dotací obnovuje svůj zámek Budišov na Třebíčsku. V posledním desetiletí se zaměřuje na zámeckou kapli. Strop, krov a střechu opravila obec v letech 2011 a 2012 za asi 1,5 milionu korun. Vloni začalo restaurování interiéru včetně sedmi nástěnných obrazů. Po dokončení všech prací by měla kaple sloužit veřejnosti, řekl místostarosta Milan Boček. Náklady na dokončení obnovy kaple odhadl na dalších 1,5 milionu korun.

Umělé nadhodnocování projektu 

V roce 2003 se stal Budišov součástí projektu Bono Publico, který se soustředil na obnovu a propagaci památek. Z Vysočiny byl jeho součástí i třebíčský zámek. Projekt se neuskutečnil a měl i soudní dohru. Policie vyšetřovala, zda nebyl projekt uměle nadhodnocován. Pochybení soud neshledal. Neoprávněně byla v kauze stíhaná i nynější eurokomisařka Věra Jourová. Třebíčský zámek i předzámčí se později s přispěním evropských peněz podařilo opravit.

Část projektu spojená s Budišovem zahrnovala kromě rekonstrukce zámku i obnovu předzámčí a zámeckého parku. Nyní chce podle Bočka Budišov usilovat o dotace z takzvaných norských fondů, aby mohl v zámeckém parku obnovit některé stavby. „Jen sala terrena bude stát asi 15 až 20 milionů korun," řekl Milan Boček. Opravovat zámek pro městys s asi 1200 obyvateli a rozpočtem okolo 20 milionů je náročné. Momentálně podle Bočka asi čtvrtina ročního rozpočtu padne na splátky kanalizace. S placením oprav tak obci pomáhá dotacemi ministerstvo kultury a kraj.

PSALI JSME: Zámek v pohádkové Telči se začne opravovat nejdřív na podzim. Letní sezonu to neohrozí 

Českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) spravuje na Vysočině pět památek. „Finance z Evropské unie byly NPÚ poprvé poskytnuty v roce 2018, a to na obnovu státního zámku Telč, který je od roku 1992 zapsán na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO," řekl ředitel českobudějovického NPÚ Petr Pavelec. Na opravu za více než 211 milionů korun přispěje EU asi 179 miliony korun. Oprava telčského zámku začne až po letošní turistické sezoně. Výběrové řízení na dodavatele začne zřejmě v červnu.

Dodavatele v těchto dnech hledá brněnské biskupství pro opravu barokního chrámu svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Podávání přihlášek skončilo v polovině dubna. Biskupství na opravu získalo dotaci 95 milionů korun.

Autoři | Foto www.chateauheralec.cz

Štítky památky, dotace, podpora, EU, Unie, oprava, Kraj Vysočina, Evropská unie, projekt, zámek, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Národní památkový ústav, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Žďár nad Sázavou, Budišov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky na Vysočině získaly za poslední roky z Evropské unie stovky milionů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.