Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek v pohádkové Telči se začne opravovat nejdřív na podzim. Letní sezonu to neohrozí

Výběrové řízení na dodavatele opravy zámku v Telči na Jihlavsku vypíše Národní památkový ústav (NPÚ) v létě a práce začnou nejdřív na podzim. Chystaná investice za více než 200 milionů korun tak letošní návštěvnickou sezonu neovlivní a částečně bude zámek v provozu i v roce 2020, sdělil ředitel českobudějovické územní památkové správy NPÚ Petr Pavelec.

„V současné době je dokončený projekt pro stavební povolení, zpracována koncepce i scénář Zámeckého muzea a postoupili jsme do finální fáze projektování - zadali jsme projekt pro provedení stavebních prací a vytvoření zámeckého muzea," uvedl Petr Pavelec.

PSALI JSME: Zámek v Telči čeká rozsáhlá rekonstrukce. Obnoví se zahrada s kašnou a přilehlé arkády 

V návštěvnické sezoně 2020 zůstane přístupná druhá prohlídková trasa v prvním patře severní části zámku, která návštěvníky zavede do obytných místností posledních majitelů zámku, hraběcí rodiny Podstatzky-Lichtenstein. Součástí trasy zůstane i zámecká knihovna s více než 8000 svazky.

Více než 100 tisíc návštěvníků 

NPÚ na opravu zámku a zřízení nové zámeckého muzea získal dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Zámek v Telči si ročně prohlédne přes 100 tisíc lidí. Návštěvníci díky investici 211 milionů korun budou mít nově možnost celoročních prohlídek interaktivních expozic zámeckého muzea, které vznikne v jižním zámeckém křídle. Část peněz použije NPÚ na vybudování nového návštěvnického centra v někdejší zámecké jídelně. V bývalém zámeckého pivovaru vznikne depozitář.

Plánované otevření opravených prostor v roce 2022 se bude krýt s 30. výročím zápisu Telče na seznam UNESCO.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Telč, zámek, památka, oprava, UNESCO, Národní památkový ústav, muzeum, okres Jihlava, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v pohádkové Telči se začne opravovat nejdřív na podzim. Letní sezonu to neohrozí | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.