Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Betlémská cesta byla zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury

Včerejší den byl posledním, kdy bylo možné navštívit Betlémskou cestu v Třešti na Jihlavsku. Této unikátní výstavě betlémů se nyní dostalo velkého ocenění a uznání. Byla totiž zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Zápis tohoto výjimečného regionálního jevu, udržovaného a předávaného generacemi třešťských řezbářů a betlemářů schválil na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky v závěru roku 2015 ministr kultury Daniel Herman. Učinil tak na základě doporučení Národní rady pro tradiční lidovou kulturu, která je stálým poradním orgánem ministra kultury,“ informovala radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Spolu s Betlémskou cestou v Třešti byl národní seznam rozšířen o jev z oblasti Libereckého kraje Lidová tradice výroby vánočních ozdob ze skleněných perliček.

Betlémy zhlédnou každoročně stovky lidí

Zápisu Betlémské cesty v Třešti na národní seznam předcházelo odborné etnografické zpracování Muzeem Vysočiny Jihlava a zápis na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina v roce 2014. Ministerstvu kultury České republiky pak nominaci na národní seznam předložilo Regionální pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč v únoru 2015.

Výše uvedený Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky obsahuje k dnešnímu dni čtrnáct položek. Po Běhu o Barchan, zapsaného v roce 2013, je Betlémská cesta v Třešti druhým nemateriálním statkem z Kraje Vysočina, který se dostává do společnosti jevů jako je Slovácký verbuňk, Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, Valašský odzemek či Východočeské loutkářství.

ČTĚTE TAKÉ, FOTO + VIDEO: Betlémská cesta v Třešti je ve své polovině, do rodin návštěvníci chodí i v době oběda

Hlavním účelem Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky je ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora nemateriálního kulturního dědictví na území České republiky.

Národní statky se mohou ucházet o zápis do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva (UNESCO), kde má Česká republika prozatím zastoupeny čtyři položky: Slovácký verbuňk (2005), Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku (2010), Sokolnictví (2010) a Jízdy králů na jihovýchodě České republiky (2011).

V rámci třešťské Betlémské cesty, která byla otevřena od 26. prosince 2015 do 2. února tohoto roku, bylo možno navštívit hned třináct betlémářských rodin. Tuto unikátní výstavu každoročně navštíví několik stovek lidí.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky statek, lidová kultura, Česko, Třešť, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Daniel Herman, Národní rada, Marie Kružíková, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betlémská cesta byla zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.