Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Betlémská cesta v Třešti je ve své polovině, do rodin návštěvníci chodí i v době oběda

Třešť nabízí do 2. února unikátní výstavu betlémů, takzvanou Betlémskou cestu. Návštěvníci se mohou jít podívat už od 26. prosince do třinácti betlémářských rodin. Zde si mohou lidé betlémy prohlédnout a případně si s jejich tvůrci popovídat. Betlémy lze obdivovat i v Schumpeterově domě.

V třešťských betlémech jsou zaznamenány nejen biblické příběhy, ale také kus místní historie. Příběh narození Ježíše Krista přenesla většina místních betlemářů na Českomoravskou vrchovinu. Odehrává se v krajině plné kopců, protkané potůčky a zamrzlými rybníky, kde nechybí pasoucí se ovce, husopasky či koňské povozy. V některých však také na stráních rostou palmy. Lidé přinášející dary připomínají známé postavičky z města.

Vůbec nejstarší betlém, kterému je rovných 130 let, lze vidět v domě u Štrejbarových. U nejstarších postav, konkrétně na dotvoření detailů obličejů, byl použit obyčejný chléb.

Na betlém se mohou lidé přijít podívat například do dílny na dvoře rodinného domu Evžena Hamtáka. Betlemář s předstihem betlém přestavěl, vyměnil starý mech, na konstrukci našrouboval pařezy a drátem připevnil stromovou kůru. „Betlémy se asi nejlépe tvoří z lipového dřeva, pro jeho snadnou opracovatelnost a měkkost,“ vysvětlil řezbář Hamták, který kromě betlémů vyrábí třeba i šachy. Dodává, že vyřezání jedné takové figurky do betléma zabere v průměru osm hodin. Loni se přišlo na betlém k Hamtákům podívat asi 800 lidí. Letos v rodině počítají s podobnou návštěvností. „Musíte mít trpělivost, často lidi dorazí kolem poledne, když zrovna obědváme,“  řekl s úsměvem Hamták.

Většina betlémářů každoročně betlém uklízí, znovu ho staví zhruba na začátku prosince. Jednou z výjimek je rodina Rešlova, kde mají pro svůj betlém speciální přistavěnou místnost. „Pokud k nám přijdete před Třemi králi, tak bude Ježíšek malé novorozeně. Po tomto svátku postavy vyměňuji, Ježíšek už sedí Marii na klíně a některé figurky uklidím, abych mohl do betléma doplnit tři krále,“ vysvětlil Jiří Rešl, který betlém zdědil po svých rodičích.

Součástí Betlémské cesty je i výstava v Schumpeterově domě v expozici Spolku přátel betlémů. Na tomto místě je mimo jiné i společný betlém, kam každoročně přibude zhruba padesátka figurek. Přispět do betléma alespoň jednou postavou je totiž podmínkou pro účast na tradičním třešťském Dřevořezání, které se koná každý rok o letních prázdninách na náměstí.

Betlémy lidé najdou například také v Muzeu Vysočiny a na zámku, v kostele sv. Kateřiny a ve vestibulu sídla firmy Podzimek. Tři rodinné betlémy jsou od 1. prosince tradičně vystaveny také v Jindřišské věži v Praze. Veškerý materiál - například pařezy či mech - sbírají betlemáři už od poloviny října.

Podle místostarostky Evy Požárové je Betlémská cesta největší turistickou atrakcí ve městě. Město očekává její zapsání na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Pro snadnou orientaci zájemci najdou na webu města Třešť mapku se zastaveními, kde je možné betlémy vidět. 

Betlémská cesta je v Česku unikátní, o prohlídku betlémů bývá velký zájem, na betlémy se každý rok přichází podívat stovky lidí.

Betlémská cesta v Třešti na Jihlavsku

Neděle, 17. ledna 2016, 21:24

Betlémská cesta v Třešti na Jihlavsku
Betlémská cesta v Třešti na Jihlavsku

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Třešť, rodina, dům, Ježíš Kristus, Česko, Českomoravská vrchovina, Muzeum Vysočiny Jihlava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betlémská cesta v Třešti je ve své polovině, do rodin návštěvníci chodí i v době oběda | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.